Saturday, June 5, 2010

51 δισ. δολ. τα προ φόρων κέρδη των έξι μεγάλων τραπεζών


51 δισ. δολ. τα προ φόρων κέρδη των έξι μεγάλων τραπεζών

Στο ποσό των 51 δισ. δολαρίων ανήλθαν τα συνολικά, προ φόρων κέρδη των έξι μεγαλυτέρων αμερικανικών τραπεζών το οικονομικό έτος 2009. Το «ολιγοπώλιο» των έξι ισχυρών της Wall Street αποτελείται από τις JP Morgan Chase, Goldman Sachs Bank of America Morgan Stanley Citigroup και Wells Fargo


Να περιορίσει τους τραπεζικούς ομίλους να επιδίδονται σε ριψοκίνδυνα κερδοσκοπικά στοιχήματα στόχος του Πολ Βόλκερ.

Η αύξηση των προ φόρων κερδών αποδίδεται κυρίως στα έσοδα από συναλλαγές, συνολικής αξίας 59,7 δισ. δολαρίων, τα οποία και ουσιαστικά αποτελούν τη μοναδική κινητήριο δύναμη πίσω από την αποκατάσταση των ισολογισμών τους και την άνοδο της τιμής της μετοχής τους.

Οι υπόλοιπες 980 τράπεζες -όπως η Bank of New York Mellon, PNC Financial Services, US Bancorp και M&T Bank- εμφάνισαν συνολικές ζημίες ύψους 19 δισ. δολαρίων για το οικονομικό έτος 2009.

Τα κέρδη από χρηματιστηριακές συναλλαγές βρίσκονται στο στόχαστρο ου πρώην επικεφαλής της Φέντεραλ Ριζέρβ, Πολ Βόλκερ, ο οποίος έχει επιδοθεί σε μια «σταυροφορία» με στόχο να περιορίσει σημαντικά τους τραπεζικούς ομίλους συμμετοχών με δημόσιες καταθέσεις να επιδίδονται σε ριψοκίνδυνα κερδοσκοπικά στοιχήματα.

Ο κανονισμός Βόλκερ αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για τις μετοχικές τιμές του «κλαμπ» των εκλεκτών έξι τραπεζών. Τα έσοδα της Goldman Sachs από συναλλαγές έχουν αυξηθεί κατά 61%, στα εννέα δισ. δολάρια. Των Bank of America και JP Morgan Chase έχουν υπερδιπλασιασθεί έναντι του 2009.

source: naftemporiki.gr

No comments:

Share |