Tuesday, June 24, 2008

Ο ανταγωνισμός… ανεβάζει τα επιτόκια

Ο ανταγωνισμός… ανεβάζει τα επιτόκια

Δυσμενέστερους όρους δανεισμού θα αντιμετωπίσουν χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις τις επόμενες βδομάδες, καθώς οι μεγάλες κυπριακές τράπεζες προχωρούν σε νέα αύξηση του βασικού τους επιτοκίου προς κάλυψη του αυξημένου κόστους προσέλκυσης καταθέσεων. Το χορό έσυραν η Τρ. Κύπρου και η Ελληνική Τράπεζα ανεβάζοντας το βασικό τους επιτόκιο στα δάνεια κατά 50 μονάδες βάσης, από 4,5% σε 5%. Τις δύο τράπεζες αναμένεται να ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες τράπεζες, καθώς αντιμετωπίζουν παρόμοιες συνθήκες στην αγορά χρήματος.

Θα είναι η δεύτερη ισόποση αύξηση του βασικού επιτοκίου των τραπεζών από το Μάρτιο. Μαζί με την αναμενόμενη αύξηση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στις αρχές Ιουλίου, το κόστος χρήματος θα ανέβει κατά 125 μονάδες βάσης σε σχέση με πριν λίγους μήνες.

Ο δεύτερος κύκλος αυξήσεων επηρεάζει τα δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο που λήφθηκαν μετά την 1η Ιανουαρίου 2008 και τα νέα δάνεια. Παλαιότερα δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο «κλειδώθηκαν» από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου στο 4% λίγο πριν την ένταξη της Κύπρου στην ΟΝΕ. Το βασικό επιτόκιο για τα δάνεια αυτά θεωρείται αυτό της ΕΚΤ και όχι αυτό της κάθε τράπεζας.

Βασική αιτία των νέων αυξήσεων το αυξημένο κόστος χρήματος, τόσο στην Κύπρο όσο και διεθνώς. Μόνιμο πονοκέφαλο για τα τραπεζικά επιτελεία αποτελεί η έντονα αυξητική τάση που παρουσιάζουν τα καταθετικά επιτόκια, καθώς οι καταθέσεις εξακολουθούν να αποτελούν τη βασική πηγή χρηματοδότησης της ταχύρυθμης πιστωτικής επέκτασης των τραπεζών.

Τις τελευταίες δύο βδομάδες έκαναν την εμφάνιση τους στην αγορά προσφορές για 12μηνη κατάθεση με τόκο μέχρι 6,05%, δηλαδή 205 μονάδες βάσης πάνω από το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ. Τα ψηλά επιτόκια προσφέρουν κυρίως οι νέες τράπεζες, με στόχο τον περιορισμό της αβεβαιότητας που υπάρχει στους καταθέτες για την παρουσία τους. Οι παλιές τράπεζες απαντούσαν, αρχικά, με προσφορές για καταθέσεις που κυμαίνονταν κοντά στα ίδια επίπεδα με αυτές των νέων τραπεζών. Τον τελευταίο καιρό, όμως, προσφεύγουν σε «σιωπηλές» διαπραγματεύσεις στα ταμεία με όσους επιθυμούν να μεταφέρουν τις καταθέσεις τους στις νέες τράπεζες.

Η νέα αύξηση των βασικών επιτοκίων των τραπεζών αναμένεται να ενισχύσει τα καθαρά επιτοκιακά τους περιθώρια, τα οποία πιέστηκαν έντονα το πρώτο τρίμηνο, επηρεάζοντας την κερδοφορία τους. Αναμένεται όμως να περιορίσουν το ρυθμό μεγέθυνσης των πιστωτικών τους χαρτοφυλακίων, που τους τελευταίους μήνες έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο φθάνοντας το 35%. Εκτιμάται επίσης ότι η αύξηση στο κόστος δανεισμού θα επηρεάσει τα εταιρικά κέρδη.

STOCKWATCH.COM.CY

No comments:

Share |