Tuesday, June 24, 2008

BG Group: 13,1 δισ. δολ. για την εξαγορά της Origin

BG Group: 13,1 δισ. δολ. για την εξαγορά της Origin

ΕΠΙΘΕΤΙΚΗ προσφορά ύψους 13,8 δισ. δολ. Αυστραλίας (13,1 δισ. δολ. ΗΠΑ) για την εξαγορά της Origin Energy, της μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής φυσικού αερίου και καύσιμου άνθρακα της Αυστραλίας, κατέθεσε η BG Group μετά από νωρίτερη απόπειρα συμφωνίας η οποία απορρίφθηκε την τελευταία στιγμή.

Η BG θα προσφέρει 15,50 δολ. Αυστραλίας σε μετρητά για όλες τις μετοχές της Origin, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση. Η Origin απέρριψε την προσέγγιση για εξαγορά της από την BG με την ίδια τιμή ανά μετοχή στις 30 Μαΐου, υποστηρίζοντας ότι δεν καλύπτει την αξία των αποθεμάτων της σε αέριο. Οι μετοχές της αναρριχήθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ κατά τη διαπραγμάτευσή τους στο Σύδνεϋ, πάνω από την τιμή προσφοράς, εντείνοντας τις προσδοκίες ότι θα υπάρξει και υψηλότερη προσφορά.

Οι μετοχές της Οrigin σημείωσαν άνοδο έως 93 σεντς, ποσοστό 6%, φθάνοντας στο ρεκόρ των 16,45 δολ. Αυστραλίας η μία και διαπραγματεύθηκαν στα 16,28 δολ. στη 1:01 μ.μ. στο Σύδνεϋ. Οι μετοχές έκλεισαν χθες στα 15,52 δολ. Αυστραλίας, μετά από άνοδο από τα 10,47 δολ. στις 28 Απριλίου, πριν από την πρώτη προσέγγιση της BG για την εξαγορά της, προσφέροντας 14,70 δολ. Αυστραλίας ανά μετοχή.

Εάν επιτευχθεί συμφωνία, αυτή θα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά στην οποία προχωρά ξένη εταιρεία στην Αυστραλία, μετά την εξαγορά αντί ποσού 14,2 δισ. δολ. Αυστραλίας της Rinker Group από τη Cemex, τη δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής τσιμέντου της Βόρειας Αμερικής.

Οι μέτοχοι της Origin δεν θα αναλάβουν δράση για την προσφορά της BG, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Origin προς το Χρηματιστήριο της Αυστραλίας.

NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |