Tuesday, June 24, 2008

Μια ''ανάσα'' από τα 139 δολάρια έφτασε το πετρέλαιο

Μια ''ανάσα'' από τα 139 δολάρια έφτασε το πετρέλαιο

Ράλι καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων μετά την υποχώρηση του δολαρίου έναντι του ευρώ αλλά και τις δηλώσεις του Προέδρου του ΟΠΕΚ ότι το καρτέλ δεν προτίθεται να προχωρήσει σε αύξηση της ημερήσιας παραγωγής.
Στην άνοδο του αργού συνέβαλλαν και οι φήμες ότι έχει γίνει επίθεση στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν. Ωστόσο, πολιτικοί αξιωματούχοι της χώρας διέψευσαν κατηγορηματικά τα σενάρια και έκαναν λόγω για απλές εικασίες.

Το συμβόλαιο παράδοσης Αυγούστου για το αμερικανικό αργό ενισχύεται κατά 1,5% στα 138,75 δολάρια το βαρέλι ενώ το αντίστοιχο του μπρεντ ενισχύεται στα 137,06 δολάρια το βαρέλι.

Η ισοτιμία ευρώ-δολαρίου διαμορφώνεται στο 1,5573 από 1,5493 νωρίτερα.

Σημειώνεται ότι το πετρέλαιο έφτασε στο ιστορικό υψηλό των 139,89 δολαρίων στις 16 Ιουνίου και οι τρέχουσες τιμές είναι κατά 98% υψηλότερες σε σχέση με πέρυσι.

«Οι τιμές του πετρελαίου δεν πρόκειται να πέσουν», τόνισε σήμερα ο πρόεδρος του ΟΠΕΚ Σακίμπ Κελίλ, μετά από συνάντηση με την Ε.Ε. στις Βρυξέλλες, επισημαίνοντας ότι ο Οργανισμός «έχει ήδη κάνει ό,τι μπορούσε».

Ο Γενικός Γραμματέας του Καρτέλ Αμπντάλα Ελ Μπάρντι σημείωσε ότι οι χώρες μέλη του ΟΠΕΚ, εκτός της Σαουδικής Αραβίας δεν σκοπεύουν να αυξήσουν την παραγωγή για να πέσουν οι τιμές.

Στην άνοδο των τιμών του μαύρου χρυσού τις προηγούμενες μέρες συνέβαλλαν και οι επιθέσεις στις εγκαταστάσεις της Royal Dutch Shell και της Chevron στη Νιγηρία την προηγούμενη εβδομάδα είχαν ως αποτέλεσμα τη μείωση της παραγωγής κατά 300.000 βαρέλια την ημέρα και την καθυστέρηση παραδόσεων αργού των τελευταίων έξι εβδομάδων.

REPORTER.GR

No comments:

Share |