Tuesday, June 24, 2008

Μεταφορά της ασφαλιστικής κάλυψης ριψοκίνδυνων χρεογράφων

Μεταφορά της ασφαλιστικής κάλυψης ριψοκίνδυνων χρεογράφων

ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ασφάλισης ομολόγων, όπως οι Ambac, MBIA και FGIC, βρίσκονται σε συνομιλίες με τις τράπεζες για το ενδεχόμενο διαγραφής ασφαλιστικής κάλυψης ριψοκίνδυνων χρεογράφων, συνολικής αξίας 125 δισ. δολαρίων, σε μια πρόταση που ενδεχομένως να είναι η μοναδική λύση για τον περιορισμό του οικονομικού πλήγματος που έχουν υποστεί οι ασφαλιστικές ομολόγων.

Οι συζητήσεις περί «μεταφοράς» αυτών των ασφαλιστικών συμβολαίων, τα οποία πωλήθηκαν από τους ασφαλιστές ομολόγων προς τις τράπεζες με τη μορφή των credit default swaps (CDS), έχουν καταστεί πιο επιτακτικές, έπειτα από την υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης των εταιρειών του τομέα ασφάλισης ομολόγων.

Σε περίπτωση που επιτευχθεί συμφωνία για την αξία των συμβολαίων CDS, θα είναι σημαντικό βήμα με αντίκτυπο σε ολόκληρο το χρηματοοικονομικό σύστημα, στο οποίο επικρατεί κλίμα αβεβαιότητας όσον αφορά στην αξία των παραγώγων και περίπλοκης δομής ομολογιών που σχετίζονται με ενυπόθηκα χρεόγραφα.

Οι μικρότερου μεγέθους ασφαλιστές ομολόγων έχουν υποβαθμιστεί σε κατηγορία junk, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα οι Ambac και ΜΒΙΑ έχασαν την αξιολόγηση τριπλού Α, έπειτα από την υποβάθμισή τους από τη Moody's.

NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |