Tuesday, June 24, 2008

Ορφανίδης: Πιθανότητα πρόσθετης αύξησης επιτοκίων

Ορφανίδης: Πιθανότητα πρόσθετης αύξησης επιτοκίων


Την πιθανότητα πρόσθετης αύξησης των ευρωπαϊκών επιτοκίων μετά τον Ιούλιο σε περίπτωση περαιτέρω διολίσθησης των νομισματικών συνθηκών αναφέρθηκε σε συνέντευξή του στο Reuters ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας και μέλος του συμβουλίου της ΕΚΤ Αθανάσιος Ορφανίδης. Σε αντίθεση με τους συναδέλφους του στο συμβούλιο, που άφησαν να νοηθεί ότι η αναμενόμενη αύξηση των επιτοκίων στην προσεχή συνεδρία του συμβουλίου δεν θα αποτελέσει το έναυσμα περαιτέρω αυξήσεων, ο κ. Ορφανίδης είπε: «αν, για παράδειγμα, λαμβάναμε και άλλα αρνητικά νέα για τον πληθωρισμό, το Συμβούλιο θα έκρινε απαραίτητο να προχωρήσει σε κίνηση προς την πρέπουσα κατεύθυνση».

Αναφερόμενος στις προσδοκίες της αγοράς ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης στις 3 Ιουλίου, την πρώτη μετά από ένα χρόνο, ο κύπριος διοικητής σημείωσε: «Αν δει κάποιος τις προσδοκίες της αγοράς για τον Ιούλιο σε σχέση με τη συνεδρία Ιουνίου είναι αρμόζουσες. Δεν θέλω να προχωρήσω πέραν του Ιούλη».

Οι αγορές αναμένουν ότι μέχρι το τέλος του έτους το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ θα αυξηθεί στο 4,5% από 4% που είναι από τον Ιούλιο του 2007.

Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη ανήλθε στο 3,7% το Μάιο, στο ψηλότερο σημείο από το 1992 και ο κ. Ορφανίδης εκτιμά ότι δεν θα επιστρέψει σε επίπεδα κάτω του 2%, που είναι και ο στόχος της ΕΚΤ, πριν το δεύτερο εξάμηνο του 2009.

Παρά τα αρνητικά δεδομένα στην παγκόσμια οικονομία, ο κ. Ορφανίδης παρουσιάστηκε αισιόδοξος για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας, εκτιμώντας ότι το δεύτερο τρίμηνο θα είναι το χειρότερο του έτους σε ότι αφορά την επιβράδυνση της ανάπτυξης και ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα επιταχυνθεί τα επόμενα δύο τρίμηνα.


STOCKWATCH.COM.CY

No comments:

Share |