Saturday, January 2, 2010

Συρρικνώνεται το εταιρικό χρέος

Συρρικνώνεται το εταιρικό χρέος

Ξεπερνούν σε αξία τις νέες εκδόσεις οι αποπληρωμές και οι επαναγορές.

Για πρώτη φορά σε διάστημα τουλάχιστον 15 ετών, το σύνολο του εταιρικού χρέους ανά τον κόσμο συρρικνώθηκε στο πρώτο εξάμηνο του 2009, καθώς οι αμερικανικές τράπεζες περιόρισαν το μέγεθος των ισολογισμών τους, όπως προκύπτει από έκθεση της Mizuho Securities.

Ο όγκος των εταιρικών ομολόγων, βραχυπρόθεσμου χρέους και χρεογράφων εξασφαλισμένων με στοιχεία ενεργητικού υποχώρησε στα 52,9 τρισ. δολάρια στις 30 Ιουνίου 2009, έναντι 53,2 τρισ. δολαρίων της αντίστοιχης ημέρας του 2008, όπως διαπιστώνει το Τετσούο Ισιχάρα, στρατηγικός αναλυτής της ιαπωνικής Mizuho, σε έκθεση που βασίσθηκε σε στοιχεία της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών.

«Είναι πράγματι εντυπωσιακό το γεγονός ότι η παγκόσμια αγορά χρέους αρχίζει και συρρικνώνεται», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ισιχάρα. «Όταν οι αποπληρωμές και οι επαναγορές ξεπερνούν σε αξία τις νέες εκδόσεις, τότε το μέγεθος του χρέους σε εκκρεμότητα μπορεί να συρρικνωθεί, κάτι που φαίνεται πως έχει συμβεί», συμπληρώνει ο κ. Ισιχάρα.

Οι χρηματοοικονομικές εταιρείες στις ΗΠΑ επιβαρύνθηκαν με ζημίες και απομειώσεις στοιχείων ενεργητικού, αξίας 1,1 τρισ. δολαρίων από την εποχή έναρξης της πιστωτικής κρίσης, το 2007, ποσό που αντιστοιχεί περίπου στο 65% του συνόλου παγκοσμίως, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg.

Το premium που ζητούν οι επενδυτές για τοποθετήσεις σε αμερικανικά κρατικά ομόλογα έναντι των αμερικανικών κρατικών τίτλων έχει συρρικνωθεί στις 191 μονάδες βάσης, έναντι 603 μονάδων βάσης την εποχή κορύφωσης της κρίσης, δίνοντας έναυσμα σε επιχειρήσεις να προχωρήσουν σε επαναγορά χρέους, ώστε να μειώσουν την καταβολή τόκων.

Στο διάστημα μεταξύ 1ης Ιανουαρίου - 31ης Μαρτίου η παγκόσμια πιστωτική αγορά συρρικνώθηκε κατά 2,2% και κατά 0,5% στο δεύτερο τρίμηνο, πάντα με βάση την έκθεση της Mizuho.

Οι επιχειρήσεις μείωσαν το καθαρό τους χρέος, παρ' όλο που οι πωλήσεις αμερικανικών εταιρικών ομολόγων ανήλθαν στα 747,7 δισ. δολάρια στο πρώτο εξάμηνο, έναντι 617,8 δισ. δολαρίων της αντίστοιχης περσινής περιόδου. Εάν το μέγεθος της αγοράς συρρικνωθεί περισσότερο, τότε θα περιορισθούν και τα spreads, καταλήγει ο κ. Ισιχάρα.

naftemporiki

No comments:

Share |