Wednesday, May 14, 2008

Kαι τώρα hedgάρουμε... για σίγουρα κέρδη!

Kαι τώρα hedgάρουμε... για σίγουρα κέρδη!

Η ανοδική τάση των αγορών τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Αμερική δεν θα έλθει πριν τα τέλη του έτους, δηλαδή έξι μήνες περίπου πριν την πιθανή επιτάχυνση της κερδοφορίας, εκτιμά σε νέα έκθεσή της η Goldman Sachs η οποία συνεχίζει να πιστεύει πως οι αγορές έχουν «κολλήσει» σε μία φάση υψηλής μεταβλητότητας και χαμηλών αποδόσεων. Συγκεκριμενα ο πανευρωπαϊκός δείκτης DJStoxx κινείται από τις αρχές του έτους στα στενά περιθώρια των 290-330 μονάδων και ο δείκτης S&P 500, μεταξύ των 1280 και 1420 μονάδων.


Ο διεθνής οίκος τονίζει πως αν και η μεταβλητότητα παραμένει υψηλή, έχει μειωθεί σημαντικά τον τελευταίο μήνα, γεγονός που δημιουργεί εξαιρετική ευκαιρία για hedging. H επενδυτική πρόταση των αναλυτών της G.S είναι αγορά δικαιωμάτων πώλησης (puts), τα οποία θα πληρώσουν καλά εάν ο δείκτης Euro Stoxx 50 κλείσει κάτω των 3.700 μονάδων στους επόμενους τρεις μήνες.

Σύμφωνα με τον διεθνή οίκο, η παρέμβαση των κεντρικών τραπεζών ενδυναμώνει την πεποίθηση ότι έχουμε πλεον ξεπεράσει τα χειρότερα της πιστωτικής κρίσης και της κρίσης ρευστότητας. Το ράλι που πραγματοποίησαν οι αγορές από τις 17 Μαρτίου που ξεπέρασε το 10%, δικαιολογείται απόλυτα από την μείωση στο risk premium.

Ομως το ότι περάσαμε τα χειρότερα της πιστωτικής κρίσης σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει πως έχουμε περάσει και τα χειρότερα του οικονομικού κύκλου και του κύκλου κερδοφορίας. Οι απογοητεύσεις της κερδοφορίας θα συνεχιστούν, οδηγώντας χαμηλότερα τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Οι υψηλές τιμές του πετρελαίου προσθέτουν έναν ακόμη κίνδυνο στα περιθώρια των κερδών, σε ένα περιβάλλον όπου η σχέση ανάπτυξης-πληθωρισμού επειδυνώνεται, αυξάνοντας το κίνδυνο περαιτέρω πτωτικής πορείας στις αγορές.

Η εμπειρία της δεκαετίας του 1980 και του 1990 μας μαθαίνει πως οι αγορές μπορούν να κινόυνται γύρω από συγκεκριμένα περιθώρια ( range-bound ), για παρατεταμένες περιόοδους, στις φάσεις ύφεσης της κερδοφορίας.

Ετσι, η Goldman Sachs υπογραμμίζει πως οι αγορές δεν αναμένεται να αφήσουν τον πτωτικό τους κύκλο και να εγκαινιάσουν την «καθαρή» ανοδική τους τάση πριν τα τέλη του 2008, έξι μήνες πριν την ουσιαστική ανάκαμψη της κερδοφορίας.

REPORTER.GR

No comments:

Share |