Wednesday, May 14, 2008

Μείωση 17% στις πωλήσεις ακινήτων

Μείωση 17% στις πωλήσεις ακινήτων


Μείωση 17% παρουσιάζουν οι πωλήσεις ακινήτων το πρώτο τρίμηνο του 2008, ενισχύοντας την εκτίμηση που υπάρχει στην αγορά για κάμψη στον κλάδο. Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα το Κτηματολόγιο, η συνολική αξία των εκούσιων πωλήσεων ακινήτων περιορίστηκε τους πρώτους τρεις μήνες του 2008 στα €794 εκ. από €956 εκ. το πρώτο τρίμηνο του 2007. Παρόμοια εικόνα παρουσιάζουν και οι πωλήσεις: μειώθηκαν σε 4.143 από 5.202 πέρσι.

Τα στοιχεία αφορούν μεταβιβάσεις τίτλων ιδιοκτησίας ακινήτων και περιλαμβάνουν και πράξεις που ενδεχομένως να έγιναν τα τελευταία χρόνια. Δίνουν, ωστόσο, μια σαφή ένδειξη της τάσης που υπάρχει φέτος στην αγορά.

Την επιβράδυνση της δραστηριότητας στον κλάδο ακινήτων κατέδειξαν επίσης τα τελευταία στοιχεία για τις εισπράξεις του κράτους από το φόρο κεφαλαιουχικών κερδών που πληρώνεται επί της υπεραξίας πωληθέντων ακινήτων.

Τους πρώτους τρεις μήνες του έτους τα έσοδα από το φόρο κεφαλαιουχικών κερδών μειώθηκαν κατά 5% στα €90,9 εκ. από €96 εκ. το πρώτο τρίμηνο του 2007.

Τα στοιχεία είναι συμβατά με την εικόνα που παρουσίασε χθες στην Επιτροπή Εμπορίου της Βουλής ο πρόεδρος των developers Λάκης Τοφαρίδης. Είπε πως διάφοροι παράγοντες έχουν επηρεάσει κατά 30% την πώληση ακινήτων στις παραλιακές πόλεις, όπως είναι Λάρνακα και Αγία Νάπα, προσθέτοντας ότι η Λευκωσία δεν επηρεάστηκε σχεδόν καθόλου. Υποστήριξε επίσης ότι στη Λεμεσό οι πελάτες αντικαταστάθηκαν από Ρώσους.

STOCKWATCH.COM.CY

No comments:

Share |