Wednesday, May 14, 2008

BOCY: Επίτευξη στόχων κόντρα στην κρίση

BOCY: Επίτευξη στόχων κόντρα στην κρίση


Σε επιβεβαίωση των στόχων κερδοφορίας για την επόμενη τριετία προέβηκε το απόγευμα η διοίκηση της Τρ. Κύπρου, στα πλαίσια της ετήσιας γενικής συνέλευσης των μετόχων της. Στην πρώτη τους δημόσια παρέμβαση μετά την ανακοίνωση των ετήσιων αποτελεσμάτων της Τράπεζας τον περασμένο Φεβρουάριο, τόσο ο CEO της Τράπεζας, Ανδρέας Ηλιάδης, όσο και ο αποχωρών πρόεδρος, Ελευθέριος Ιωάννου, ανέφεραν πως, παρά τη διεθνή κρίση και τις αντίξοες συνθήκες που επικρατούν στο διεθνή τραπεζικό κλάδο, η BOCY θα πετύχει τους στόχους κερδοφορίας που έχει θέσει.

Όπως ανέφερε στη συνέλευση ο κ. Ιωάννου, τα καθαρά κέρδη του Συγκροτήματος μετά τη φορολογία για το 2008 αναμένεται να φθάσουν τα €540 εκ. «Προβλέπεται αύξηση 11% σε σύγκριση με το 2007», είπε, «και για το 2009 και το 2010 το στρατηγικό μας σχέδιο προβλέπει επιτάχυνση του ρυθμού αύξησης των κερδών σε πέραν του 25% ετησίως».

«Αυτό που μπορώ να βεβαιώσω σήμερα είναι ότι η πορεία των εργασιών μας συνεχίζεται βάσει των προγραμματισμών και των σχεδίων μας, αναδεικνύοντας για ακόμα μια φορά τη συνέπεια που διακρίνει τον Οργανισμό μας στην υλοποίηση των δεσμεύσεών του με πράξεις», σημείωσε στη δική του ομιλία ο κ. Ηλιάδης.

Δύσκολη χρονιά το 2008 αλλά…

Αμφότεροι έκαναν ιδιαίτερη αναφορά στο δυσχερές οικονομικό περιβάλλον που υπάρχει διεθνώς, που αναπόφευκτα θα επηρεάσει και την Κύπρο. Σημείωσαν, μάλιστα, ότι η κρίση ενδέχεται να παραταθεί καθώς, όπως είπε ο κ. Ιωάννου, δεν άρχισαν ακόμη να διαφαίνονται σημεία βέβαιης εκτόνωσης, παρά τα μέτρα που παίρνουν οι Κεντρικές Τράπεζες των μεγάλων χωρών».

Επανέλαβαν, ωστόσο, ότι η Τρ. Κύπρου δεν έχει καμία έκθεση σε subprime δάνεια στην Αμερική. Τόνισαν, επίσης, πως η Τράπεζα εξακολουθεί να έχει ισχυρή κεφαλαιουχική βάση και να στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό σε καταθέσεις, αντί σε δάνεια μέσω της διατραπεζικής αγοράς.

«Θέλω να σας βεβαιώσω ότι μέσα σ’ αυτό το δυσχερές διεθνές περιβάλλον το Συγκρότημα της Τράπεζας Κύπρου στηρίζεται σε γερά θεμέλια», είπε ο κ. Ηλιάδης. «Το Συγκρότημα δεν είναι εκτεθειμένο σε κινδύνους που σχετίζονται με τα αμερικανικά στεγαστικά δάνεια», πρόσθεσε, «ενώ διαθέτει ίσως την ισχυρότερη ρευστότητα στον ευρύτερο ελλαδοκυπριακό τραπεζικό χώρο, καθώς η κυριότερη πηγή χρηματοδότησης είναι οι πελατειακές του καταθέσεις που συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία. Πέραν τούτου, η σωστή οργανωτική δομή με την Κεντροποίηση της Υπηρεσίας Διαχείρισης Διαθεσίμων σε επίπεδο Συγκροτήματος (Group Treasury) οδήγησαν στην πιο αποτελεσματική διαχείριση της ρευστότητας και των κινδύνων».

Στοίχημα οι νέες αγορές

Βασική προϋπόθεση για την επίτευξη των στόχων της επόμενης τριετίας είναι η ανάπτυξη του Συγκροτήματος εκτός της Κύπρου και της Ελλάδα, σε νέες αγορές, στις οποίες στοχεύει να διοχετεύσει το 20% του δανειστικού της χαρτοφυλακίου ή €4,8 δισ. μέχρι το 2010.

Μιλώντας για την πορεία της Τράπεζας στη Ρουμανία, ο κ. Ηλιάδης είπε ότι «το σύνολο χαρτοφυλακίου χορηγήσεων (στις νέες αγορές) έφθασε τα €500 εκ. το τέλος Απριλίου» και σημείωσε πως η Τράπεζα «ήδη πραγματοποιεί κέρδη στη Ρουμανία και τη Ρωσία, ενώ αναμένεται σύντομα και η τελική έγκριση των Αρχών της Ουκρανίας για ολοκλήρωση της εξαγοράς της ΑvtoZaZBank».

Στέλνοντας μήνυμα με πολλαπλούς αποδέκτες σε Κύπρο και στο εξωτερικό, ο κ. Ηλιάδης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις εργασίες της Τράπεζας στη Ρουμανία: «Παρακολουθούμε τις εκτιμήσεις και τις προβλέψεις των αναλυτών περί επιβράδυνσης του ρυθμού ανάπτυξης της χώρας, αλλά ταυτόχρονα εισπράττουμε και τα μηνύματα επί του εδάφους αφού ήδη λειτουργούμε εκεί. Οι προοπτικές παραμένουν θετικές και συνεχίζουμε, με προσεκτικά πάντα βήματα, την πορεία που έχουμε ξεκινήσει».

Ασυνήθιστο το 2007

Το 2007 τα καθαρά κέρδη της Τρ. Κύπρου παρουσίασαν εντυπωσιακή αύξηση, ύψους 55% σε σχέση με το 2006 και ανήλθαν σε €485 εκ. (£284 εκ.). Η απόδοση των ιδίων κεφαλαίων αυξήθηκε σε 27,6% σε σχέση με 21,7% το 2006, ενώ ο δείκτης κόστους προς έσοδα μειώθηκε στο 43,6% σε σχέση με 46,7% που ήταν το 2006.

Αναφερόμενος στη χρήση που πέρασε, ο κ. Ηλιάδης είπε πως δεν ήταν συνηθισμένη χρονιά για το Συγκρότημα.

Κάνοντας ανασκόπηση της τελευταίας τριετίας, κατά την οποία βρίσκεται στο πηδάλιο της Τράπεζας, ο κ. Ηλιάδης σημείωσε: «τα κέρδη μετά τη φορολογία έχουν επταπλασιαστεί και ανήλθαν σε €485 εκ. το 2007 σε σχέση με €64 εκ. το 2004. Στόχος το 50% των καθαρών κερδών να επιστρέφεται υπό μορφή μερίσματος στους μετόχους μας. Το 2004 το μέρισμα ανερχόταν σε 7 σεντ του ευρώ και σήμερα το συνολικό ποσό μερίσματος για το 2007 ανέρχεται σε 44 σεντ του ευρώ», είπε.

Αποχώρηση Ιωάννου

Σημείο αναφοράς στη σημερινή συνέλευση ήταν και η αποχώρηση του επί δύο ετών προέδρου του Συγκροτήματος, μετά το πέρας των εργασιών της συνέλευσης, λόγω ηλικίας. Το εγκώμιο του κ. Ιωάννου έπλεξε ο αντιπρόεδρος της Τράπεζας, Ανδρέας Αρτέμη.

«Ο κ. Ιωάννου είναι άνθρωπος χαμηλών τόνων, ήπιος και χαίρει εκτίμησης και τυγχάνει αναγνώρισης και σεβασμού από όλους, τόσο εντός όσο και εκτός Τράπεζας. Είναι ταυτόχρονα αποφασιστικός, διαθέτει δε σημαντικές διοικητικές και ηγετικές ικανότητες», είπε ο κ. Αρτέμη για τον κ. Ιωάννου.

Ο κ. Αρτέμη τόνισε, επίσης, τη συμβολή του κ. Ιωάννου στην αντιμετώπιση των προκλήσεων που δημιούργησαν οι προτάσεις από τη Marfin και την Τρ. Πειραιώς και στην επέκταση του Συγκροτήματος στη Ρουμανία, στη Ρωσία και στην Ουκρανία.

«Θέλω να σας συγχαρώ γιατί έχετε στα χέρια σας ένα κολοσσό που έχει τη δύναμη να υλοποιεί τα μεγαλεπήβολα σχέδιά του», ήταν το αποχαιρετιστήριο σχόλιο του κ. Ιωάννου. «Προστατέψετέ τον με ταπεινοφροσύνη, σύνεση και προσαρμοστικότητα και θα σας αποδώσει ακόμα πιο πολλά».

STOCKWATCH.COM.CY

No comments:

Share |