Wednesday, November 19, 2008

Στα 53,62 δολάρια το αργό- Πτώση 1,4%

Στα 53,62 δολάρια το αργό- Πτώση 1,4%


Για τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση υποχώρησε το αργό, αφού από τη μια η ανακοίνωση για νέα αύξηση των πετρελαϊκών αποθεμάτων και αφετέρου η προοπτική της περεταίρω μείωσης της ζήτησης του, ασκησαν εκ νέου πιέσεις στην τιμή του.
Μετά την ανακοίνωση για τα αποθέματα το συμβόλαιο παράδοσης Δεκεμβρίου για το αργό σημείωσε άνοδο, ανατρέποντας την αρνητική πορεία καταγράφοντας άνοδο 32 σεντ το βαρέλι. Ωστόσο, μετά από λίγο, επέστρεψε σε αρνητικό έδαφος, κλείνοντας στα 53,62 δολάρια το βαρέλι, με πτώση 1,4%. Επίσης, η τιμή του πετρελαίου Μπρεντ διαμορφώθηκε στα 51,83 δολάρια το βαρέλι, με οριακή πτώση 1 λεπτού.

Υψηλότερη των εκτιμήσεων ήταν η αύξηση που καταγράφηκε στα αποθέματα αργού την εβδομάδα που έληγε στις 14 Νοεμβρίου. Τα αποθέματα διαμορφώθηκαν στα 1,6 εκατ. βαρέλια στα 313,5 εκατ., ενώ οι αναλυτές ανέμεναν να καταγράψουν μόλις τη μισή άνοδο κατά 800.000 βαρέλια.

Ακόμη αύξηση 500.000 βαρελιών καταγράφηκε στα αποθέματα βενζίνης, στα 198,6 εκατ. βαρέλια, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση 100.000. Τα διυλισμένα αποθέματα από την άλλη υποχώρησαν κατά 1,5 εκατ. βαρέλια στα 126,9 εκατ., ενώ οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση κατά 600.000. Η δυναμικότητα των διυλιστηρίων διαμορφώθηκε στο 84,9%, από 84,6% την προηγούμενη.

Οι τιμές του πετρελαίου σημείωναν κέρδη νωρίτερα μετά και την κατάληψη σουαραβικού σουπερ-τανκερ από Σομαλούς πειρατές. Το φορτηγό πλοίο μετέφερε 2 εκατ. βαρέλια πετρελαίου.

Deutsche Bank: Στα 40 δολάρια το αργό μέχρι τον Απρίλιο

Τα 40 δολάρια το βαρέλι ενδέχεται να φτάσει το αργό μέχρι τον ερχόμενο Απρίλιο, απόρροια της κατακόρυφης πτώσης της ζήτησης και της μείωσης του κόστους εξόρυξης, εκτιμά η Deutsche Bank στη σημερινή έκθεση της. Σύμφωνα με αυτή, η Deutsche Bank θεωρεί ότι τα αποθέματα είναι ήδη πολύ παραπάνω από αυτά που χρειάζεται η αγορά, την ίδια ώρα που η ζήτηση διαμορφώνεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Ο ΟΠΕΚ χρειάζεται να μειώσει την παραγωγή κατά 2,5 εκατ. βαρέλια ημερησίως, ώστε να υπάρξει αμεσος αντίκτυπος στην αγορά, προσθέτει η Deutsche Bank. Ωστόσο, αυτό, μάλλον δε θα συμβεί, αφού τα μέλη εμφανίζονται απρόθυμα, λόγω του γεγονότος ότι ήδη έχουν μειωθεί τα έσοδα τους από την πτώση των τιμών του αργού.

Κατά 5% χαμηλότερα η ζήτηση πετρελαίου

Κατά 5% υποχώρησαν οι πετρελαϊκές παραδόσεις στις ΗΠΑ το τελευταίο δεκάμηνο, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση από το 1980, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το Αμερικανικό Ινστιτούτο Πετρελαίου. Ο δείκτης των πετρελαϊκών παραδόσεων δείχνει εμμέσως τη ζήτηση που υπάρχει για το πετρέλαιο και τα προϊόντα του.

Συγκεκριμένα οι συνολικές εγχώριες παραδόσεις διαμορφώθηκαν στα 19,6 εκατ. βαρέλια ημερησίως το δεκάμηνο Ιανουαρίου- Οκτωβρίου.

REPORTER.GR

No comments:

Share |