Wednesday, November 19, 2008

Sumitomo Mitsui: Προς άντληση 400 δισ. γιέν

Sumitomo Mitsui: Προς άντληση 400 δισ. γιέν

ΠΟΣΟΝ έως 400 δισ. γιέν [JPY=X] (4,1 δισ. δολ.) ενδέχεται να αντλήσει η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της Ιαπωνίας, Sumitomo Mitsui Financial Group Inc., από την πώληση προνομιούχων μετοχών, σύμφωνα με άνθρωπο που γνωρίζει το θέμα.

Η τράπεζα ενδέχεται να αρχίσει την πώληση των μετοχών πριν το τέλος του έτους, σύμφωνα με τον ίδιο άνθρωπο, που προτίμησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, καθώς ακόμη δεν έχει γίνει επίσημη ανακοίνωση.

Οι μετοχές της Sumitomo Mitsui υποχώρησαν έως 9,1% κατά τη διαπραγμάτευσή τους στο Τόκιο. Η μεγαλύτερη της Sumitomo, Mitsubishi UFJ Financial Group Inc. σχεδιάζει να αντλήσει 900 δισ. γιέν από την πώληση μετοχών ενώ η Mizuho Financial Group Inc. σηματοδότησε την πώληση προνομιούχων μετοχών, αξίας έως 300 δισ. γιέν.

Η Τσίκα Τογκάουα, εκπρόσωπος της Sumitomo Mitsui που εδρεύει στο Τόκιο, αρνήθηκε να σχολιάσει το θέμα εάν η τράπεζα θα αυξήσει το κεφάλαιό της, λέγοντας ότι εάν ληφθεί τέτοια απόφαση θα ανακοινωθεί αμέσως.

Οι μετοχές της τράπεζας σημείωναν απώλειες 8,2% φθάνοντας στα 313.000 γιέν στη 1:39 μ.μ. στο Τόκιο, ενώ της Mitsubishi UFJ υποχώρησαν 7,5% και της Mizuho κατά 8%. Ο δείκτης Topix Banks των 84 δανειστριών απώλεσε 5,2%.

Τα καθαρά κέρδη των τριών μεγάλων ιαπωνικών τραπεζών μειώθηκαν συνολικά 64% φθάνοντας τα 269,9 δισ. γιέν το εξάμηνο που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Η οικονομία της Ιαπωνίας εισήλθε στην πρώτη ύφεση μετά το 2001, το τελευταίο τρίμηνο, καθώς το ΑΕΠ συρρικνώθηκε 0,4% ετησίως το τρίμηνο που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου.

Η Sumitomo Mitsui ενδέχεται να πουλήσει προνομιούχες μετοχές φέτος, ανέφερε νωρίτερα σήμερα δημοσίευμα στην εφημερίδα Nikkei [.N225] χωρίς να κατονομάζει την πηγή πληροφόρησής του.

Την εβδομάδα που πέρασε, ο ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής της Mizuho, Τερουνόμπου Μαέντα, επιβεβαίωσε την εβδομάδα που πέρασε, ότι η δεύτερη σε μέγεθος τράπεζα της Ιαπωνίας ενδέχεται να αντλήσει 300 δισ. γιέν από την πώληση προνομιούχων μετοχών. Χθες η Mitsubishi UFJ ανακοίνωσε ότι θα πουλήσει φέτος κοινές μετοχές αξίας 1 δισ. γιέν.

Αύξηση των χρεοκοπιών

Η Sumitomo Mitsui επένδυσε τον Ιούλιο 500 εκατ. στερλίνες (747 εκατ. δολ.) στην Barclays Plc. Η αξία αυτής της επένδυσης μειώθηκε περίπου κατά το ήμισυ καθώς η τράπεζα που εδρεύει στο Λονδίνο συμφώνησε να πουλήσει περίπου το 1/3 της σε επενδυτές στη Μέση Ανατολή. Η Mitsubishi UFJ επένδυσε 9 δισ. δολ. στην Morgan Stanley

Ο αριθμός των εταιρειών που φέτος έκαναν αίτηση για χρεοκοπία αυξήθηκε 14% στις 1.231 τον Οκτώβριο σε σύγκριση με πέρυσι, τα μέγιστα από τον Απρίλιο του 2005, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Teikoku Databank Ltd. Οι υποχρεώσεις αυτών των εταιρειών υπερδιπλασιάστηκαν στα 979 δισ. γιέν.


NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |