Friday, October 10, 2008

ΥΠΟΙΚ: Στο 3% ο ρυθμός ανάπτυξης

ΥΠΟΙΚ: Στο 3% ο ρυθμός ανάπτυξης


Απότομη επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης στο 3% από 3,7% που υπολόγιζε προηγουμένως, αναμένει η κυβέρνηση το 2009 λόγω της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης. Μιλώντας σήμερα μετά την κατάθεση του προϋπολογισμού του 2009 στη βουλή, ο κ. Σταυράκης παραδέχθηκε ότι οι προβλέψεις πάνω στις οποίες στηρίζεται ο προϋπολογισμός είναι αισιόδοξες.

«Οι εξελίξεις που ζούμε διεθνώς είναι άνευ προηγουμένου και οπωσδήποτε πιθανώς να επηρεάσουν και τους ρυθμούς ανάπτυξης της Κύπρου για το 2009», επεσήμανε. «Ως υπουργείο Οικονομικών ήδη μελετούμε ένα σχέδιο έκτακτης οικονομικής δράσης το οποίο πιθανώς να χρησιμοποιηθεί εάν φανεί ότι η παγκόσμια οικονομική κρίση επηρεάζει και την πραγματική οικονομία της Κύπρου».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ανέφερε ότι «ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης της Κύπρου ενδεχομένως να κυμανθεί στα ίδια επίπεδα με αυτά της παγκόσμιας οικονομίας, δηλαδή στο 3%», για να προσθέσει όμως ότι «νοιώθει ότι μπορεί να επιτευχθεί ο φιλόδοξος στόχος του υπερδιπλάσιου ρυθμού οικονομικής ανάπτυξης από την υπόλοιπη ζώνη ανάλογα όμως και από τις διεθνείς εξελίξεις».

Ο κ. Σταυράκης έκανε αναφορά σε έκτακτο σχέδιο δράσης για στήριξη της οικονομίας αποφεύγοντας όμως να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες, πέραν κάποιων γενικών αναφορών στον τουρισμό και στις κατασκευές.

«Έχουμε στο μυαλό μας κάποια πιθανά μέτρα τα οποία θα υιοθετήσουμε για να αμβλύνουμε πιθανές αρνητικές επιπτώσεις», είπε.

Επιπλέον σημείωσε ότι θα παραχωρηθούν επιπρόσθετα κίνητρα προς τον ιδιωτικό τομέα, υποδεικνύοντας ότι υπάρχει σκέψη για προώθηση της κατασκευής μεγάλων έργων τα οποία έχουν ήδη εγκριθεί. «Η πιο γρήγορη υλοποίηση των αναπτυξιακών έργων θα τονώσουν την οικονομία», σημείωσε.

Ο κ. Σταυράκης ο οποίος μιλούσε μετά από συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της βουλής Μάριο Καρογιάν, στη διάρκεια της οποίας κατέθεσε τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2009 δίνοντας το στίγμα του προϋπολογισμού, επανέλαβε ότι είναι έντονα αναπτυξιακός και κοινωνικός.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της βουλής χαρακτήρισε χρήσιμη τη συνάντηση, τονίζοντας πως «στόχος είναι να εγκριθεί ο προϋπολογισμός πριν το τέλος του χρόνου ώστε να τεθεί σε άμεση εφαρμογή το 2009».

Πρόσθεσε ακόμη ότι ανταλλάχθηκαν απόψεις και ενημερώθηκε από τον υπουργό για την παρούσα οικονομική κρίση.

STOCKWATCH.COM.CY

No comments:

Share |