Friday, October 10, 2008

Εκκληση Μπράουν στις κυβερνήσεις να ακολουθήσουν το βρετανικό παράδειγμα

Εκκληση Μπράουν στις κυβερνήσεις να ακολουθήσουν το βρετανικό παράδειγμα


Έκκληση προς τις κυβερνήσεις όλου του κόσμου να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Βρετανίας στην «επαναστατική» πρωτοβουλία για τη διάσωση του τραπεζικού συστήματος, απηύθυνε σήμερα ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν, λίγες ώρες προτού ξεκινήσει η σύνοδος της G7 στην Ουάσινγκτον.

Σε άρθρο του που δημοσιεύεται στη βρετανική εφημερίδα The Times, ο Μπράουν τονίζει ότι δεν μπορούσε ποτέ να φανταστεί πως θα χρειαζόταν κάποια ημέρα να προχωρήσει σε μερική εθνικοποίηση των βρετανικών τραπεζών, προσθέτοντας ωστόσο ότι «οι καιροί μας απαιτούν νέες ιδέες».

Ο Μπράουν εκτιμά ότι «η πολιτική κάθε χώρας πρέπει να προσαρμοστεί στις ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν στην καθεμία» και απευθύνει έκκληση για μια συνεργασία «βασισμένη στη βρετανική προσέγγιση».

Ο βρετανός πρωθυπουργός απέστειλε, εξάλλου, την Τετάρτη επιστολή στους ευρωπαίους ηγέτες, καλώντας τους να εμπνευστούν από τις εγγυήσεις του Λονδίνου στα διατραπεζικά δάνεια, «έναν τομέα στον οποίο μια συντονισμένη διεθνής προσέγγιση θα είχε πολύ σημαντικά αποτελέσματα».

Υπενθυμίζεται ότι η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε σχέδιο στήριξης του τραπεζικού συστήματος της χώρας με ανακεφαλαιοποίηση ύψους 50 δισ. στερλινών και πιστώσεις που μπορούν να φθάσουν τα 450 δισ. στερλίνες.

Ο Γκόρντον Μπράουν εξέφρασε, παράλληλα, την ελπίδα ότι κατά τη σημερινή συνάντηση της G7, η οποία ξεκινά στις 21:00’ ώρα Ελλάδος, θα καθοριστούν οι αρχές και οι νέες πολιτικές για την αναδιάρθρωση του χρηματοπιστωτικού συστήματος σε ολόκληρο τον κόσμο.

NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |