Friday, October 10, 2008

Χαμηλώνει τον πήχυ για τη ζήτηση πετρελαίου η ΙΕΑ

Χαμηλώνει τον πήχυ για τη ζήτηση πετρελαίου η ΙΕΑ


Στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 15 ετών αναθεώρησε η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ) τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη της ζήτησης πετρελαίου, επικαλούμενη την εξασθένηση της παγκόσμιας οικονομίας και την κρίση ρευστότητας στις αγορές.

Στη μηνιαία έκθεσή της, η διεθνής υπηρεσία μείωσε τις εκτιμήσεις για την αύξηση της ζήτησης το 2008 κατά 250.000 βαρέλια την ημέρα στα 440.000 βαρέλια την ημέρα. Πρόκειται για ρυθμό ανόδου 0,5%, τον χαμηλότερο – σε ποσοστιαία βάση – από το 1993.

Σύμφωνα με την ΙΕΑ, η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα διαμορφωθεί κατά μέσο όρο φέτος στα 86,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Η διεθνής υπηρεσία υποβάθμισε επίσης τις εκτιμήσεις της για την ανάπτυξη της ζήτησης το 2009 κατά 190.000 βαρέλια την ημέρα στα 690.000 βαρέλια την ημέρα.

Η έκθεση της ΙΕΑ εντείνει περαιτέρω τις ανησυχίες ότι η επιβράδυνση των οικονομιών και η επιδείνωση της διεθνούς χρηματοοικονομικής κρίσης ασκούν πιέσεις στην κατανάλωση πετρελαίου. Όπως σημειώνεται στην έκθεση, ο αντίκτυπος της κρίσης είναι περισσότερο οξύς στις ανεπτυγμένες χώρες, ενώ, αντιθέτως, οι αναπτυσσόμενες δείχνουν «έναν βαθμό ανθεκτικότητας».


NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |