Friday, October 10, 2008

Σανίδα σωτηρίας από Ιαπωνία σε παραπαίουσες οικονομίες

Σανίδα σωτηρίας από Ιαπωνία σε παραπαίουσες οικονομίες


Η ιαπωνική κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να προσφέρει σανίδα σωτηρίας στα κράτη που έχουν «ξεμείνει» από κεφάλαια εν μέσω της επιδεινούμενης χρηματοπιστωτικής κρίσης, σύμφωνα με τη Wall Street Journal.

Η κίνηση αυτή μπορεί να αποδειχθεί σωτήρια για κράτη όπως η Ισλανδία, όπου οι προσπάθειες της κυβέρνησης να ανασύρει από το γκρεμό τις τρεις μεγαλύτερες εγχώριες τράπεζες έχει οδηγήσει τη χώρα στο χείλος της χρεοκοπίας.

Θα αποτελέσει, επίσης, μία ακόμη ένδειξη της ενδυναμωμένης θέσης επιρροής της Ιαπωνίας στην παγκόσμια σκηνή, η οποία ταλανίζεται από την οικονομική αναταραχή των τελευταίων εβδομάδων. Ιαπωνικές τράπεζες έχουν ήδη απλώσει χείρα βοηθείας σε κάποια από τα μεγαλύτερα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Αμερικής. Ο όμιλος Mitsubishi UFJ Financial Group Inc. πρόκειται να εξαγοράσει το 21% της Morgan Stanley ενώ η Nomura Holdings Inc. έχει αποκτήσει τον έλεγχο ορισμένων μονάδων της Lehman Brothers Holdings Inc. σε Ασία, Ευρώπη και Μέση Ανατολή.

Ο κ. Νουκάγκα δεν εισήλθε σε λεπτομέρειες σχετικά με την πρότασή του, ούτε διευκρίνισε της πηγές που θα την χρηματοδοτήσουν. Μια προφανής πηγή κεφαλαίων είναι τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της χώρας, τα οποία ανέρχονταν σε 954 δισ. δολάρια στο τέλος του έτους. Η Ιαπωνία διατηρεί τα υψηλότερα αποθεματικά μετά την Κίνα (1,54 τρισ. δολάρια) σύμφωνα με World Factbook της CIA


NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |