Friday, January 4, 2013

Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ Ορφανίδη-προμηθευτών




Σε έκτακτη συνεδρία του Δ.Σ. την Πέμπτη (3/1) η εταιρεία υπεραγορές Ορφανίδης προχώρησε σε συμφωνία με τον Χρήστο Ορφανίδη προκειμένου ο ίδιος να υπογράψει Μνημόνιο Συνεργασίας με τον Γιώργο Γεωργίου, ο οποίος τυγχάνει εξουσιοδοτημένος αντιπρόσωπος μεγάλου αριθμού προμηθευτών της εταιρείας, με το οποίο προβλέπεται η ακόλουθη διευθέτηση προς αντιμετώπιση της οικονομικής δυσπραγίας , στην οποία περιήλθε η εταιρεία.

1. Η εταιρεία θα αναστείλει κάθε δραστηριότητά της στον τομέα του εμπορίου και θα παραχωρήσει τα δικαιώματα αποκλειστικής χρήσης του μεγαλύτερου μέρους των υπεραγορών Ορφανίδη σε εταιρεία που θα συστήσουν όσοι εκ των προμηθευτών της επιθυμούν ν α συμμετάσχουν, για χρονικο διάστημα 10 ετών.
2. Η εταιρεία προμηθευτών θα αναλάβει την εργοδότηση του προσωπικού της εταιρείας που εργάζεται στις υπεραγορές που θα αναλαμβάνει, με τους ίδιους όρους εργοδοσίας καθώς επίσης και να αγοράσει εμπορικά αποθέματα και εμπορεύματα.
3. Η εταιρεία Προμηθευτών θα καταβάλλει προς την εταιρεία Ορφανίδη ή τους τραπεζίτες ή τους ιδιοκτήτες των μη ιδιόκτητων  υπεραγορών, ποσοστό τουλάχιστον 2% επί του συνολικού κύκλου εργασιών, της κάθε υπεραγοράς ως αντιπαροχή για την παραχωρούμενη άδεια καθώς επίσης 1% επί του συνόλου του κύκλου εργασιών, για τη χρήση της εμπορικής επωνυμίας ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ ή ΥΠΕΡΑΓΟΡΕΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ.
4. Η εταιρεία θα έχει δικαίωμα επανάκτησης της χρήσης και λειτουργίας των υπεραγορών μετά την πάροδο 12 μηνών, νοουμένου ότι θα είναι σε θέση να εξοφλήσει τους προμηθευτές, αναλάβει και καταβάλει ποσό αποζημίωσης που θα καθοριστεί με την κερδοφορία των υπεραγορών.
5. Η εταιρεία ευελπιστεί ότι με την υλοποίηση της συμφωνηθείσας συνεργασίας οι ΥΠΕΡΑΓΟΡΕΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗ θα συνεχίσουν να εξυπηρετούν το καταναλωτικό κοινό στην Κύπρο «φθηνά και ποιοτικά» για χρόνια.
Η συμφωνία βασίζεται στην πρόταση που ετοίμασαν οι Γιώργος Γεωργιου και Κυριάκος Κούσιος, ωστόσο, ακόμα υπάρχουν αρκετά πράγματα που πρέπει να ξεκαθαρίσουν με βασικότερα το κατά πόσο θα δεχθεί σημαντικός αριθμός προμηθευτών να συμμετάσχουν αλλά και κατά πόσο το σχέδιο θα γίνει αποδεκτό από τις τράπεζες οι οποίες εδώ και μερικές μέρες βρίσκονται σε διαδικασία διορισμού παραλήπτη-διαχειριστή.
Παράλληλα, οι μεγάλοι προμηθευτές έχουν να λαμβάνουν από περίπου 2-3εκ. ο καθένας και σίγουρα σε μία τέτοια περίοδο, θα θέλουν να διασφαλίσουν το λαβείν τους. Από την άλλη, η σύμπραξη τόσων πολλών ανταγωνιστών στην εταιρεία δημιουργεί ερωτηματικά. Ένα άλλο ερώτημα, αφορά το κατά πόσο θα μπορέσουν να συμφωνήσουν στο διορισμό μίας πλήρως ανεξάρτητης διευθυντικής ομάδας ενώ ανησυχούν και για τον τρόπο που θα αντιδράσουν οι υπόλοιποι λιανέμποροι σε μία τέτοια κίνηση. 

source: sigmalive.com
Share |