Thursday, October 14, 2010

Roubini: Πιθανότητες 35%-40% για double-dip ύφεση στις ΗΠΑ


Roubini: Πιθανότητες 35%-40% για double-dip ύφεση στις ΗΠΑ

Πιθανότητες 35%-40% δίνει ο Nouriel Roubini, Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, στο να περιέλθει η αμερικανική οικονομία σε double dip ύφεση, αναδεικνύοντας τα ρίσκα που αντιμετωπίζει η μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως.

«Καθώς η ανάπτυξη β΄ τριμήνου στις Ηνωμένες Πολιτείες ήταν μόλις 1,7% και τα πάντα αναμένεται να αποδυναμωθούν στο β΄ εξάμηνο του έτους, μέχρι το δ΄ τρίμηνο η οικονομική ανάπτυξη στις ΗΠΑ μπορεί να είναι ακόμη και στο 1%», δήλωσε ο Roubini από τη Σεούλ σήμερα.

«Οι ρυθμοί ανάπτυξης είναι τόσο χαμηλοί που θα μοιάζει με ύφεση αν και με τεχνικούς όρους, δεν πρόκειται για ύφεση», πρόσθεσε ο Roubini.

Υπενθυμίζεται ότι η federal Reserve τον προηγούμενο μήνα ανακοίνωσε πως η αμερικανική ανάπτυξη θα είναι «μέτρια βραχυπρόθεσμα», προσθέτοντας ότι είναι προετοιμασμένοι για τη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής περαιτέρω, εάν χρειαστεί.

Από την πλευρά του ο Roubini δηλώνει πως η ανάκαμψη των προηγμένων οικονομιών, μεταξύ των οποίων και οι ΗΠΑ, αναμένεται να είναι αναιμική και με τη μορφή U.

Ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης δήλωσε ότι η πιθανή ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας διαμορφώνεται στο 3%. «Εάν ο ρυθμός ανάπτυξης είναι πολύ χαμηλότερος, δεν θα υπάρχει ισχυρή δημιουργία θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ».

Μάλιστα, πρόσθεσε πως η ασθενής ανάπτυξη στο β΄ τρίμηνο, υποδηλώνει πως οι πιθανότητες για μια double-dip ύφεση βρίσκονται στο 40% από το 25% που ήταν προηγουμένως.

«Ο αποπληθωρισμός είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τις προηγμένες οικονομίες», δήλωσε ο Roubini. Πρόσθεσε ακόμη πως η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας δεν αντιδρά επιθετικά στις οικονομικές εξελίξεις.



source: capital.gr

No comments:

Share |