Thursday, October 14, 2010

Κληρώνει… ιδιοκτήτη για την Wind


Κληρώνει… ιδιοκτήτη για την Wind


Με το βλέμμα στραμμένο στη Wind Hellas βρίσκεται σήμερα ολόκληρη η τηλεπικοινωνιακή αγορά καθώς, σύμφωνα με το αρχικώς ανακοινωθέν χρονοδιάγραμμα, σήμερα αναμένονται οι αποφάσεις για την πώληση της εταιρείας.

Οι ομολογιούχοι εξακολουθούν να προβάλουν ως το φαβορί ενώ δεν αποκλείεται και το ενδεχόμενο συνεργασίας τους με την νορβηγική εταιρεία Telenor η οποία φέρεται να έχει υποβάλλει μια πρόταση που, τουλάχιστον από τους πιστωτές εταιρείας κρίθηκε ικανοποιητική.

Η εξάντληση του χρονικού διαστήματος που είχα δοθεί προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία αποδεικνύει ότι ζυμώσεις γίνονταν μέχρι την τελευταία στιγμή παρότι εδώ και αρκετές μέρες οι πληροφορίες έκαναν λόγο για λήξη του θέματος.

Από την διαδικασία αυτή αναμένεται ότι θα υπάρξει περαιτέρω μείωση των δανειακών υποχρεώσεων της εταιρείας από το 1,8 δισ. ευρώ που είναι τώρα.

H ονομαστική αξία των δανειακών υποχρεώσεων της Wind Hellas μπορεί να ανέρχεται σε 1,8 δισ. ευρώ, ωστόσο η χρηματιστηριακή αξία των ομολόγων της εταιρείας υπολογίζεται περίπου στα 700 εκατ. ευρώ.

Στόχος είναι η μείωση του δανεισμού σε επίπεδα χαμηλότερα των 800 εκατομμυρίων ευρώ, δηλαδή περίπου 3 φορές τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων ώστε η εταιρεία να έχει την δυνατότητα να εξυπηρετήσει τις ανάγκες της από την δραστηριότητα της.


Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφέρουμε ότι το σήριαλ αναδιάρθρωσης των δανειακών υποχρεώσεων της Wind ξεκίνησε από τον προηγούμενο χρόνο όταν οι υποχρεώσεις της εταιρείας από τα 3,2 δισ. ευρώ μειώθηκαν κατά 1,4 δισ. και διαμορφώθηκαν στο 1,8 δισ. ευρώ.

Τότε ο Αιγύπτιος επιχειρηματίας Naguib Sawiris είχε καταφέρει να κρατήσει τον έλεγχο της εταιρείας με την καταβολή μετρητών ωστόσο αυτή τη φορά δεν κατάφερε, παρά την προσπάθεια, να κάνει το ίδιο με αποτέλεσμα ο νέος ιδιοκτήτης της εταιρείας να βρίσκεται προ των πυλών.

Αμετάβλητη είναι πάντως πολύ πιθανό να παραμείνει η διοίκηση της εταιρείας αφού οι πληροφορίες φέρουν το σημερινό διοικητικό σχήμα της Wind Hellas, που έχει διοριστεί από την Weather Investments, να τυγχάνει εμπιστοσύνης των υποψήφιων.

Να σημειώσουμε ότι φόβους για την απώλεια θέσεων εργασίας εκφράζουν οι εργαζόμενοι εταιρείας σημειώνοντας ότι η προηγούμενη αναδιάρθρωση έφερε μείωση 300 θέσεων εργασίας ενώ, όπως σημειώνουν, και αυτή τη φορά υπάρχει αβεβαιότητα για τις βουλές του νέου ιδιοκτήτη.

Πάντως με την ολοκλήρωση της διαδικασίας που βρίσκεται σε εξέλιξη αναμένεται να ανοίξει ένα ακόμη κεφάλαιο στην ταραχώδη επιχειρηματική ιστορία της Wind η οποία ξεκίνησε το 1992 ως Telestet, στην πορεία έγινε ΤΙΜ, πριν φυσήξει αιγυπτιακός «αέρας» στα πανιά της.

source: euro2day.gr

No comments:

Share |