Tuesday, January 19, 2010

Ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας υποβάθμισης από S&P, επιβεβαιώνει αξιολόγηση η Moody΄s


Ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας υποβάθμισης από S&P, επιβεβαιώνει αξιολόγηση η Moody΄s



Το ενδεχόμενο να υποβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας, αν η κυβέρνηση δεν εφαρμόσει με αυστηρότητα το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής λόγω κοινωνικών και πολιτικών αντιδράσεων, άφησε ανοιχτό στέλεχος του οίκου S&P, σύμφωνα με το Reuters.

«Οι κίνδυνοι όσον αφορά την εφαρμογή παραμένουν» δήλωσε σε συνέντευξή του στο Reuters, ο Marko Mrsnik διευθυντικό στέλεχος της S&P, συμπληρώνοντας «η εφαρμογή είναι αυτή που είναι κρίσιμη για την αξιολόγηση».

Υπενθυμίζεται ότι το Δεκέμβριο η S&P υποβάθμισε την αξιολόγηση της Ελλάδας σε ΒΒΒ+ από Α-, δίνοντας αρνητικές προοπτικές, λέγοντας παράλληλα ότι τα μέτρα λιτότητας που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση δεν θα βοηθούσαν στη «διατηρήσιμη» μείωση του δημόσιου χρέους.

Ο Mrsnik μιλώντας στο ειδησεογραφικό πρακτορείο συμπλήρωσε ότι «είναι πιθανές οι πολιτικές και κοινωνικές πιέσεις» προσθέτοντας ότι: «εάν ενισχυθούν και εμποδίσουν την κυβέρνηση να προχωρήσει και μετριάσουν τη δημοσιονομική προσπάθεια, οδηγώντας σε αποτυχία συμμόρφωσης με τη στρατηγική σταθεροποίησης, οι αξιολογήσεις θα μπορούσαν να μειωθούν».

«Το ιστορικό επιτυχίας των προηγούμενων ελληνικών κυβερνήσεων όσον αφορά τα προγράμματα σταθερότητας σε σχέση με τα αποτελέσματα είναι μάλλον απογοητευτικό, πράγμα που στρέφει την προσοχή στην εφαρμογή του σημερινού σχεδίου» τόνισε ο Mrsnik, ενώ παράλληλα τόνισε: «ο ορίζοντας για την απόφαση αναφορικά με την αξιολόγηση της χώρας είναι μέσα στους επόμενους τρεις μήνες».

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα ο οίκος Moody΄s είχε επίσης αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας υποβάθμισης για την Ελλάδα, αλλά και για τον Πορτογαλία, δηλώνοντας χαρακτηριστικά "Η Ελλάδα και η Πορτογαλία αντιμετωπίζουν πιέσεις υποβάθμισης της αξιολόγησης καθώς εφαρμόζουν πολιτικά δύσκολη δημοσιονομική λιτότητα”.

Moody΄s: Επιβεβαιώνει αξιολόγηση "A2", διατηρεί αρνητικό outlook για Ελλάδα

Η Moody΄s Investors Service ανακοίνωσε σήμερα πως το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης το οποίο υποβλήθηκε από την ελληνική κυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβεβαιώνει την αξιολόγηση “A2” των ελληνικών ομολόγων.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, δεδομένης της έλλειψης αβεβαιότητας που υπάρχει για την ικανότητα της κυβέρνησης να εφαρμόσει το πρόγραμμα το outlook παραμένει αρνητικό.

Η Moody΄s στην ανακοίνωσή της σημειώνει πως το ΠΣΑ ανταποκρίνεται στις τρεις προκλήσεις για τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας που ο ίδιος ο οίκος θεωρεί σημαντικότερες: Οι χρόνιες δημοσιονομικές αδυναμίες, η αργή διάβρωση της ανταγωνιστικότητας και οι επιταχυνόμενες δημογραφικές πιέσεις.

“Αν και δύο βασικά σημεία του προγράμματος – που σχετίζονται με τις συντάξεις και τη φορολογική μεταρρύθμιση – βρίσκονται ακόμα υπό διαβούλευση, η ελληνική κυβέρνηση παρείχε αρκετές λεπτομέρειες ώστε να δικαιολογείται η αξιολόγηση από τη στιγμή που το ΠΣΑ δεν έχει σημαντικές διαφορές με αυτό που περιμέναμε,” σημειώνει ο οίκος.

Συνολικά η Moody΄s πιστεύει πως το σχέδιο της κυβέρνησης να αποκαταστήσει τη δημοσιονομική αξιοπιστία, να μεταρρυθμίσει το φορολογικό σύστημα και να αντιμετωπίσει τη φοροδιαφυγή είναι σχετικά καλά σχεδιασμένο, τουλάχιστο για τον άμεσο χρονικό ορίζοντα.


Για παράδειγμα, η Moody΄s υπολογίζει πως λίγες περισσότερες από το 50% των ρυθμίσεων που έγιναν το 2010 είναι δομικές, ενώ οι υπόλοιπες είναι έκτακτες.


Για τον οίκο, το βασικό σημείο για το οποίο είναι αβέβαιη είναι η ικανότητα της κυβέρνησης στο να εφαρμόσει το πρόγραμμα. “Τα σχέδια για το 2010 που περιγράφονται στο ΠΣΑ εμφανίζονται επιτεύξιμα, αλλά το βαρύ νομοθετικό πρόγραμμα για το πρώτο τρίμηνο του έτους και το βεβαρημένο ιστορικό της Ελλάδας στην εφαρμογή δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων, σημαίνουν πως η επιτυχία δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη,” αναφέρει χαρακτηριστικά ο οίκος.

Fitch: Αβεβαιότητα για πρόθεση Ελλάδας να εφαρμόσει το ΠΣΑ

Μεγάλη αβεβαιότητα περιβάλλει την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να ακολουθήσει το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής που ανακοίνωσε, δεδομένων των φτωχών επιδόσεων των ελληνικών κυβερνήσεων κατά το παρελθόν όσον αφορά τη μείωση του ελλείμματος, υποστηρίζει ο Brian Coulton της Fitch.

capital.gr

No comments:

Share |