Tuesday, January 19, 2010

Αντιδράσεις στη βουλή για φόρο ακινήτων


Αντιδράσεις στη βουλή για φόρο ακινήτων


Νέα πυρά εκτόξευσαν σήμερα βουλευτές και επιχειρηματίες ανάπτυξης για την πρόταση της κυβέρνησης να επαναξιολογήσει το φόρο ακίνητης ιδιοκτησίας βάσει σημερινών τιμών, αντί τιμών του 1980. Το θέμα συζητήθηκε σήμερα για πρώτη φορά στην Επιτροπή Εμπορίου της βουλής, όπου ασκήθηκε έντονη κριτική για την ασάφεια των προτάσεων της κυβέρνησης.

Το θέμα συζητήθηκε σήμερα σε επίπεδο βουλής και συγκεκριμένα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εμπορίου όπου αποφασίστηκε σε 15 ημέρες να κληθούν οι υπουργοί Οικονομικών Χαρίλαος Σταυράκης και Εσωτερικών Νεοκλής Συλικιώτης, να εξηγήσουν τη θέση της κυβέρνησης επί της πρότασης, τις πρόνοιες της οποίας ακόμη δεν γνωρίζουν ούτε οι βουλευτές, ούτε οι άμεσα εμπλεκόμενοι φορείς.

Ο ανώτερος οικονομικός λειτουργός του υπουργείου Οικονομικών Σταύρος Μιχαήλ, κληθείς από τους βουλευτές να απαντήσει εάν η κυβέρνηση προτίθεται να αποσύρει την πρόταση, είπε ότι «από τη στιγμή που δεν υπάρχει απόφαση για αναστολή της πρότασης η οποία θα τεθεί ενώπιον των κομμάτων και της βουλής, σημαίνει ότι θα συνεχιστούν οι προσπάθειες για αναπροσαρμογή των τιμών των ακινήτων στις σημερινές τιμές και όχι στις τιμές του 1980 που ισχύει σήμερα».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης και Οικοδομών Λάκης Τοφαρίδης, άστραψε και βρόντηξε όταν σε παρατήρηση βουλευτών «ότι αντιδρούν χωρίς να γνωρίζουν τις πρόνοιες της πρότασης δημιουργώντας έτσι αρνητική ψυχολογία στους πολίτες».

Υπέδειξε ότι είναι η κυβέρνηση που προκαλεί σύγχυση στους πολίτες με τις αλληλοσυγκρουόμενες δηλώσεις των υπουργών.

«Ο υπουργός Οικονομικών μιλούσε ταυτόχρονα για αύξηση των δασμών στην ακίνητη περιουσία και για πολεοδομική αμνηστία που το ένα αντίκειται του αλλού», επεσήμανε.

Συνεχίζοντας, ανέφερε ότι ο υπουργός Οικονομικών και ο υπουργός Εσωτερικών στην αρχή δήλωσαν ότι θα επηρεαστούν μόνο 2000 άτομα, ύστερα 1950 και μετά 7.000.

Παράλληλα, είπε ότι οι ξένοι που έχουν επενδύσεις στην Κύπρο διερωτώνται τι θα συμβεί με τις ασφάλειες στις τιμές των ακινήτων, επισημαίνοντας ότι η μόνη ασφάλεια που έχουν οι τράπεζες είναι οι υποθήκες.

Επιπλέον υποστήριξε ότι η προηγούμενη αναθεώρηση των τιμών χρειάστηκε 15 χρονιά μέχρι να συμπληρωθεί, η νέα αλλαγή θα πάρει 5-7 χρόνια, υποδεικνύοντας ότι σε περιόδους κρίσης δεν επιβάλλονται νέες φορολογίες.

«Αυτό που πρέπει να κάνει η κυβέρνηση είναι να προσφέρει κίνητρα στις επιχειρήσεις για να διατηρήσουν το ρυθμό εργασίας και τις θέσεις εργασίας», προσθέτοντας ότι η νέα φορολογία θα μετακυλιστεί έμμεσα στους αγοραστές.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Λευτέρης Χριστοφόρου, μετά το πέρας της συνεδρίας δήλωσε ότι ήδη έχει προκληθεί τεράστια ζημιά από τους χειρισμούς της κυβέρνησης στα θέματα οικονομίας σε γενικό επίπεδο, αλλά και σε εξειδικευμένα θέματα και κάλεσε την κυβέρνηση να αποσύρει και να ανακαλέσει την πρόσθεση της για οποιαδήποτε νέα φορολογία.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, επέκρινε με τη σειρά του την ενέργεια της κυβέρνησης. «Οι γενικές και αόριστες προτάσεις δημιουργούν αβεβαιότητα, ανασφάλεια και ανησυχία σε ξένους και Κύπριους επενδυτές. Έχουμε τη ζημιά χωρίς να έχουμε το όφελος», επεσήμανε.

Ανέφερε επίσης ότι το κράτος θα χάσει εκατομμύρια ευρώ εάν προχωρήσει στην αναπροσαρμογή των τιμών των ακινήτων χωρίς την αύξηση του αφορολόγητου ορίου λόγω μείωσης των εσόδων από αυτή τη φορολογία.

Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Γιώργος Βαρνάβας, δήλωσε από την πλευρά του ότι είναι σφάλμα το γεγονός ότι η κυβέρνηση μπήκε σε διάλογο χωρίς να υπάρχει συγκεκριμένη πρόταση. «Με τον τρόπο αυτό πέτυχε να δημιουργηθεί αρνητική ψυχολογία εντός και εκτός Κύπρου», κατέληξε.

stockwatch.com.cy

No comments:

Share |