Wednesday, June 18, 2008

Πάνω από 136 δολάρια έκλεισε σήμερα το αργό

Πάνω από 136 δολάρια έκλεισε σήμερα το αργό

Για γερά νεύρα ήταν η σημερινή διαπραγμάτευση στην αγορά εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης αφού με ανοδο τελικά έκλεισε το αργό, ύστερα από τέσσερις μέρες συνεχούς πτώσης, ύστερα από την ανακοίνωση της κυβέρνησης της Νιγηρίας ότι ξεκίνησε απεργία των εργαζομένων στην Petroleum & Natural Gas Senior Staff Association of Nigeria, ή Pengassan, και την αποδυνάμωση του δολαρίου, που αναζωπύρωσε το ενδιαφέρον των επενδυτών για τα εμπορεύματα.
Η τιμή συμβολαίου παράδοσης Ιουλίου για το αργό κατέγραψε τελικά ανοδο 2% στα 136,68 δολάρια το βαρέλι, ενώ στο μεγαλύτερο μέρος της διαπραγμάτευσης κινούνταν πτωτικά αγγίζοντας και τα 132 δολάρια. Ανοδος και στα συμβόλαια του μπρεντ που ενισχύθηκαν κατά 3,15% στα 135,22 δολάρια το βαρέλι.

Λίγο νωρίτερα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους , τόνιζε την ανάγκη για αύξηση της παραγωγής. Το Κογκρέσο πρέπει να αντιμετωπίσει τη νέα πραγματικότητα, παράγοντας περισσότερο πετρέλαιο, αφού σ’ αυτές τις τιμές που κυμαίνεται το αργό και τα παράγωγά του, είναι αδύνατο να αντιμετωπιστεί ο πληθωρισμός και ότι άλλο συνεπάγεται, πρόσθεσε ο κ. Μπους, επισημαίνοντας παράλληλα την ανάγκη απαγκίστρωσης της χώρας του από ξένα πετρελαιοπαραγωγά κράτη.

Η απεργία στη Νιγηρία θα μπορούσε να αρχίσει «οποιαδήποτε άλλη στιγμή, εκτός από τώρα», δήλωσε στο δίκτυο Bloomberg ο επιτελικός της Chevron (μονάδας της Pengassan) κ. Jonathan Omare. Σημειώνεται ότι η Chevron προσφέρει 350.000 βαρέλια αργού ημερησίως στην παγκόσμια κατανάλωση.

Όσον αφορά τα πετρελαϊκά αποθέματα, πτώση κατέγραψαν για πέμπτη συνεχή εβδομάδα τα αποθέματα του αργού, τα οποία υποχώρησαν κατά 1,2 εκατ. βαρέλια στα 301 εκατ. βαρέλια κατά την εβδομάδα που έληγε στις 13 Ιουνίου, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που εξέδωσε το Υπουργείο Ενέργειας.

Η υποχώρηση ήταν σύμφωνη με τις εκτιμήσεις των αναλυτών Κατά τη διάρκεια των τελευταίων πέντε εβδομάδων υποχώρησαν κατά 25 εκατ, συνολικά. Τα αποθέματα βενζίνης υποχώρησαν κατά 1,2 εκατ. βαρέλια, στα 208,9 εκατ. βαρέλια, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για ενίσχυση κατά 800.000 βαρέλια. Από την άλλη, τα διυλισμένα αποθέματα ενισχύθηκαν κατά 2,6 εκατ. στα 116, 6 εκατ. βαρέλια

JP Morgan: Το... τέλος της bull market του πετρελαίου

Το... τέλος της bull market του πετρελαίου φαίνεται ότι σηματοδοτεί η μεγάλη μεταβλητότητα των τιμών του «μαύρου χρυσού» στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων και η απόφαση της Σαουδικής Αραβίας να αυξήσει την παραγωγή, σύμφωνα με τη JP Morgan. Οι τιμές αναμένεται να «διορθώσουν» κατά τους επόμενους μήνες σύμφωνα με σημερινή έκθεση του διεθνούς οίκου.

Το volatility 30 ημέρων της τιμής του πετρελαίου έφτασε στις 11 Ιουνίου στα υψηλότερα επίπεδα από το Φεβρουάριο του 2007, ενώ τα προθεσμιακά συμβόλαια του αργού παρουσίασαν άνοδο 10,75 δολαρίων το βαρέλι στις 6 Ιουνίου.

Παράλληλα, οι χώρες μέλη του ΟΠΕΚ προχώρησαν την προηγούμενη εβδομάδα σε μείωση των εκτιμήσεων για την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου το 2008, για πέμπτο συνεχόμενο μήνα, την ώρα που οι τιμές ρεκόρ «πιέζουν» την κατανάλωση ενώ τα αποθέματα αυξάνονται.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της JP Morgan η τιμή του μπρεντ θα φτάσει το 2008 τα 90 δολάρια το βαρέλι και από το 2009 έως το 2011.

REPORTER.GR

No comments:

Share |