Thursday, March 31, 2011

Στις χώρες υψηλού κινδύνου η Κύπρος


Στις χώρες υψηλού κινδύνου η Κύπρος

Στο group χωρών υψηλού πιστοληπτικού κινδύνου σπρώχνει για τα καλά πλέον την Κύπρο η χθεσινή νέα υποβάθμιση της από τους Standard and Poor’s.

Η διαβάθμιση της Κύπρου από τους S&P είναι η χαμηλότερη μετά από αυτήν της Ελλάδας και της Πορτογαλίας και ίδια με αυτή της Ιρλανδίας, χώρα που προσέφυγε στο μηχανισμό στήριξης της ΕΕ.

Η χθεσινή υποβάθμιση της Κύπρου από Α/Α-1 σε Α- /Α2 από τον οίκο S&P σχετίζεται με την έκθεση του χρηματοπιστωτικού συστήματος της χώρας στην ελληνική αγορά και στο ελληνικό χρέος. Ο οίκος εντοπίζει κεφαλαιακούς κινδύνους από την έκθεση των τραπεζών στην Ελλάδα εκτιμώντας ότι η κυπριακή κυβέρνηση ενδέχεται να χρειαστεί €1,2 - €1,7 δισ. για να τις στηρίξει σε περίπτωση ανάγκης.

Ο οίκος είχε υποβαθμίσει την Κύπρο κατά μία βαθμίδα τον περασμένο Νοέμβριο, επικαλούμενος το μέγεθος του τραπεζικού τομέα και την έκθεση του στην ελληνική αγορά.

Η Κύπρος βρίσκεται στις χώρες υψηλού κινδύνου και με βάση τις αξιολογήσεις των Moody’s.

Στις 24 Φεβρουαρίου οι Moody's προχώρησαν σε διπλή υποβάθμιση της Κύπρου εκτιμώντας ότι η επιδείνωση των δημοσιονομικών δεδομένων είναι διαρθρωτικού χαρακτήρα και ότι η έκθεση των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα αυξάνει τους πιστοληπτικούς κινδύνους για το κυπριακό δημόσιο.

Ο οίκος υποβάθμισε το rating για κυβερνητικά ομόλογα από Aa3 σε A2 και άλλαξε τον ορίζοντα του rating σε σταθερό.

Ο οίκος Fitch παραμένει ο λιγότερο αυστηρός για το rating της Κύπρου, κάτι που αναμένεται να αλλάξει προσεχώς με υποβάθμιση της Κύπρου κατά μία τουλάχιστον βαθμίδα.

Ο οίκος έθεσε τον Ιανουάριο την πιστοληπτική αξιολόγηση της Κύπρου (ΑΑ-) σε αρνητικό ορίζοντα, δίνοντας περιθώριο μέχρι τον Απρίλιο για προώθηση μέτρων διαρθρωτικού χαρακτήρα για το συνταξιοδοτικό. Ο αμερικανικός οίκος έθεσε την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Κύπρου σε καθεστώς παρακολούθησης με πιθανές αρνητικές συνέπειες (credit watch negative), συνδέοντας το rating της Κύπρου, με αυτό της Ελλάδας.

source: stockwatch.com.cy

No comments:

Share |