Thursday, March 31, 2011

Fed: Στη δημοσιότητα τα στοιχεία για τον δανεισμό από το Discount Window


Fed: Στη δημοσιότητα τα στοιχεία για τον δανεισμό από το Discount Window


Η Federal Reserve έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα αναλυτικά στοιχεία για τα δάνεια που χορήγησε στις αμερικανικές τράπεζες στο αποκορύφωμα της κρίσης, με τον ογκοδέστατο φάκελο να φτάνει συνολικά τις 25.000 σελίδες, όπως μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Τα στοιχεία αφορούν τα δάνεια του μηχανισμού βραχυπρόθεσμου δανεισμού (discount window) της Federal Reserve για την περίοδο από τις 8 Αυγούστου του 2007 έως την 1η Μαρτίου του 2010, καλύπτοντας και την περίοδο μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers. Η κατάρρευση της επενδυτικής τράπεζας στις 15 Σεπτεμβρίου του 2008 μεταμόρφωσε την Wall Street προκαλώντας ταυτόχρονα την πρωτοφανή παρέμβαση της αμερικανικής κυβέρνησης για να διατηρήσει ανοικτές τις χρηματοοικονομικές αγορές.

Ο όγκος των δανείων από τον μηχανισμό κορυφώθηκε στα 111 δισ. δολ. περίπου ένα μήνα μετά την πτώχευση της Lehman Brothers.

Η Federal Reserve αναγκάστηκε να δώσει στη δημοσιότητα τα στοιχεία μετά από μήνυση που υπέβαλαν η Bloomberg L.P. και η News Corp.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Δεκέμβριο η κεντρική τράπεζα αναγκάστηκε στο πλαίσιο του νόμου Dodd-Frank να δώσει στη δημοσιότητα όλα τα στοιχεία για τις μαζικές παρεμβάσεις που πραγματοποίησε κατά τη διάρκεια της κρίσης -συνολικού ύψους 3,3 τρισ. δολ.- για την ενίσχυση της οικονομίας και του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Τα στοιχεία δεν αφορούσαν τα δάνεια από το πρόγραμμα discount-window που αποτελεί το αρχαιότερο εργαλείο δανεισμού στο οπλοστάσιο της Fed.



source: capital.gr

No comments:

Share |