Thursday, March 31, 2011

Στα €24 δισ. οι κεφαλαιακές ανάγκες των ιρλανδικών τραπεζών


Στα €24 δισ. οι κεφαλαιακές ανάγκες των ιρλανδικών τραπεζών

Στα 24 δισ. ευρώ εκτιμώνται οι κεφαλαιακές ανάγκες των ιρλανδικών τραπεζών έως το 2013 βάσει των αποτελεσμάτων των stress tests που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα 31 Μαρτίου από την κεντρική τράπεζα της χώρας.


Όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires, το ποσό αυτό είναι εντός των εκτιμήσεων που διατυπώνονται στη συμφωνία που υπέγραψε η χώρα με την Ε.Ε. και το ΔΝΤ.

Εκ του προαναφερθέντος ποσού, τα 13,3 δισ. ευρώ αφορούν στην Allied Irish Banks, τα 5,2 δισ. ευρώ στην Bank of Ireland, τα 4 δισ. ευρώ την Irish Life & Perm και τα 1,5 δισ. ευρώ την EBS Building Society.

Σημειώνεται πως στο βασικό σενάριο ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας (core tier 1) εκτιμάται στο 10,5%, ενώ στο χειρότερο σενάριο στο 6%. Τέλος σημειώνεται πως βάσει των αποτελεσμάτων των stress tests οι τράπεζες πρέπει να θέσουν ως στόχο τη διαμόρφωση του δείκτη δανείων προς καταθέσεις έως το 2013 στο 122,5%.


ΥΠΟΙΚ Ιρλανδίας: Σχέδια για ριζική αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος

Στη ριζική αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος της χώρας θα προχωρήσει η κυβέρνηση της Ιρλανδίας με τη δημιουργία δύο βασικών τραπεζών, δήλωσε ο υπουργό Οικονομικών της χώρας, Michael Noonan.

Όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires, ο Ιρλανδός υπουργός, σε ανακοίνωση που εξέδωσε μετά τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων των stress tests, αναφέρει πως η πρώτη τράπεζα θα έχει ως βάση της Bank of Ireland και η δεύτερη τις Allied Irish Banks και EBS Building Society.

Ο Noonan αναφέρει επίσης πως οι AIB και EBS θα μειώσουν τα περιουσιακά στοιχεία τους κατά 23 δισ. ευρώ έως το 2013, ενώ οι μη βασικές δραστηριότητες των τραπεζών θα πουληθούν σταδιακά.

Στη συνέχεια ο υπουργός Οικονομικών τονίζει πως μεγάλο μέρος των χρημάτων που επενδύθηκαν κατά το παρελθόν στις τράπεζες δεν θα επιστραφεί ποτέ και πως θα επιδιώξει την ανάληψη μεγαλύτερους βάρους από τους ομολογιούχους δανειστές.



source: capital.gr

No comments:

Share |