Thursday, April 24, 2008

Ποιες τράπεζες κινδυνεύουν

Ποιες τράπεζες κινδυνεύουν

ΣΕ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ για ενδεχόμενες υποβαθμίσεις των πιστοληπτικών αξιολογήσεων μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών προχώρησε χθες η Standard & Poor's. Σε έκθεσή της υπό τον τίτλο «Προσοχή στο κενό - διαφοροποιούμενες τάσεις δημιουργούν συνθήκες τεστ για τις ευρωπαϊκές τράπεζες», η S&P σημειώνει ότι το δύσκολο περιβάλλον, στο οποίο δραστηριοποιούνται, ενδέχεται να έχει επιπτώσεις ακόμη και στα επιχειρησιακά μοντέλα κάποιων τραπεζών.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι πιέσεις που δέχονται οι μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες αφορούν τέσσερα μέτωπα:

α) Σημαντική έκθεση στην επενδυτική τραπεζική και δραστηριότητες που σχετίζονται με τις κεφαλαιαγορές.

β) Εκθεση στη λιανική τραπεζική σε χώρες με υπερθερμασμένες αγορές λιανικής τραπεζικής και αγορά κατοικίας που υφίσταται αναπροσαρμογή.

γ) Σημαντική έκθεση σε επενδύσεις που σχετίζονται με δομημένα εργαλεία.

δ) Συστημικές πιέσεις από τις δυσκολότερες συνθήκες χρηματοδότησης, την παγκόσμια επανεκτίμηση του ρίσκου και οικονομικές αδυναμίες.

«Οι πιέσεις στις αξιολογήσεις είναι πιο προφανείς για τις τράπεζες που επηρεάζονται από τους πρώτους τρεις παράγοντες», επισημαίνει ο αναλυτής του διεθνούς οίκου αξιολόγησης, Μ. Brennan. Οπως λέει, οι επιδόσεις αυτών των «παικτών» θα είναι λιγότερο προβλέψιμες σε σχέση με άλλων οργανισμών.

Οπως επισημαίνει ο M. Brennan, στην παρούσα φάση, έστω και αν κάποια χαρτοφυλάκια χορηγήσεων τραπεζών έχουν ακόμη καλή πορεία, ορισμένες ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν προχωρήσει σε μεγάλες απομειώσεις από διάφορα προϊόντα σταθερού εισοδήματος και μοχλευόμενη έκθεση σε επενδύσεις.

Επιπλέον, οι πιέσεις από το μέτωπο της ρευστότητας παραμένουν και κάποιες τράπεζες αναγκάστηκαν να προχωρήσουν σε αυξήσεις κεφαλαίου.

Ο ίδιος εκτιμά ότι πολλές ευρωπαϊκές τράπεζες θα διατηρήσουν την καλή τους απόδοση και το 2008. Πρόκειται για ιδρύματα με μικρή έκθεση σε δραστηριότητες στις κεφαλαιαγορές και σε οικονομίες που δεν υφίστανται σημαντικές αναπροσαρμογές στην αγορά κατοικίας.

Επί του παρόντος, 14 από τις 50 κορυφαίες τράπεζες της Ευρώπης έχουν αρνητική αξιολόγηση, ενώ η S&P έχει δώσει θετική αξιολόγηση μόνο σε τρεις.

NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |