Thursday, April 24, 2008

Εθνική: Στο 1 δισ. ευρώ η ΑΜΚ- Κέρδη α΄ τριμήνου 460 εκατ ευρώ

Εθνική: Στο 1 δισ. ευρώ η ΑΜΚ- Κέρδη α΄ τριμήνου 460 εκατ ευρώ

Περί το 1 δις ευρώ θα αντλήσει τελικά η Εθνική τράπεζα από την σχεδιαζόμενη αύξηση κεφαλαίου που θα πραγματοποιηθεί αρχές Ιουνίου και θα εκδοθούν προνομιούχες μετοχές. Αν και έχει την δυνατότητα να προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου με έκδοση προνομιούχων μετοχών ύψους έως και 1,5 δις ευρώ ωστόσο φαίνεται ότι η διοίκηση προσανατολίζεται σε αύξηση 1 δις ευρώ δηλαδή δεν θα εξαντλήσει τα περιθώρια.
Το ετήσιο επιτόκιο που θα πληρώνει η Εθνική στους κατόχους των προνομιούχων μετοχών θα διαμορφωθεί μεταξύ 8,5% και 9% που συνεπάγεται 85 με 90 εκατ έξοδα εκ τόκων. Τα κεφάλαια που θα αντληθούν θα στραφούν μάλλον προς την διεκδίκηση της τράπεζας του Καΐρου της Αιγύπτου , το 67% της οποίας αποτιμάται στο 1 δις ευρώ.

Όσον αφορά την επένδυση που έχει πραγματοποιήσει στο ΤΤ και ανέρχεται στο 6,07% η διοίκηση Αράπογλου γνωρίζει ότι δεν θα υπάρξουν άμεσα εξελίξεις. Πηγές στο ΥΠΟ εκτιμούν ότι ή στο τέλος του 2008 ή αρχές του 2009 θα ανοίξει το θέμα ιδιωτικοποίησης του Ταμιευτηρίου.

Στα 460 εκατ τα κέρδη α΄ τριμήνου

Κέρδη α΄ τριμήνου που θα διαμορφωθούν σύμφωνα με πληροφορίες στα 460 με 465 εκατ ευρώ θα ανακοινώσει στις 28 ή 29 Μαΐου η Εθνική τράπεζα σημειώνοντας αύξηση περίπου 20% με 22% έναντι των 381 εκατ ευρώ που είχε επιτύχει στο α΄ τρίμηνο του 2007.

Αν καιείναι ακόμη πολύ νωρίς ώστε να υπάρχουν σαφείς ενδείξεις συνολικά για το 2008 , ωστόσο με βάση τους προϋπολογισμένους στόχους τα κέρδη θα ανέλθουν στα 1,9 δις ευρώ καταγράφοντας αύξηση 17% ενώ το 2009 θα ανέλθουν στα 2,2 ή 2,3 δις ευρώ. Τα κέρδη της Finansbank που αποτελεί και τον στυλοβάτη της κερδοφορίας της Εθνικής , θα ανέλθουν το 2008 στα 580 εκατ ευρώ και θα σημειώσουν αύξηση περίπου 30%.

Η Εθνική τράπεζα όπως θα καταγραφεί και στο α΄ τρίμηνο του 2008 δύναται να υλοποιήσει το business plan το οποίο έχει ανακοινώσει αλλά θα αναθεωρήσει μέσα στο α΄ δίμηνο του 2009.

Βέβαια σαφή εικόνα για την υλοποίηση του business plan θα υπάρχει όταν ανακοινωθεί το α΄ 6μηνο του 2008 δηλαδή τον Αύγουστο ωστόσο με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία , το margin έχει μειωθεί οριακά σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2007 , οι χορηγήσεις αυξάνονται εντός των προϋπολογισμένων στόχωνενώ η τράπεζα δεν ακολούθησε επιθετική πολιτική στις καταθέσεις προθεσμίας.

Βέβαια το 2008 λόγω της κρίσης των subprime κάθε τράπεζα στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς προσπαθεί να διαφυλάξει τις βασικές πηγές εσόδων της.

Στο α΄ τρίμηνο οι ελληνικές τράπεζες αναπτύσσονται στηριζόμενες και στην κεκτημένη ταχύτητα του 2007 ωστόσο το α΄ 6μηνο του 2008 θα αποδειχθεί καταλυτικής σημασίας για την κερδοφορία και τις αποτιμήσεις.

Η Εθνική διαθέτει ισχυρή ρευστότητα ωστόσο αποδεικνύεται ορθή η τιμολογιακή πολιτική που ακολουθεί στις καταθέσεις. Μπορεί να χάνει οριακά μερίδιο αλλά δεν αυξάνει τα έξοδα από τόκους. Μέχρι τώρα η χρηματοοικονομική εικόνα της Εθνικής εξελίσσεται θετικά και εντός των στόχων που είχαν τεθεί.

REPORTER.GR

No comments:

Share |