Friday, February 11, 2011

Μ. Βρετανία: Σε υψηλό 8 μηνών ο δείκτης PPI τον Ιανουάριο


Μ. Βρετανία: Σε υψηλό 8 μηνών ο δείκτης PPI τον Ιανουάριο


ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones)—Ο πληθωρισμός στις πύλες των βρετανικών εργοστασίων επιταχύνθηκε σε υψηλό οκτώ μηνών τον Ιανουάριο, ωθούμενος από τις τιμές των καυσίμων, των τροφίμων και των χημικών, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η εθνική στατιστική υπηρεσία της χώρας.

Τόσο οι τιμές παραγωγής ότι και προμηθειών αυξήθηκαν ταχύτερα από τις προσδοκίες, δείχνοντας ότι οι πληθωριστικές πιέσεις παραμένουν έντονες. Ωστόσο, τα στοιχεία του Δεκεμβρίου αναθεωρήθηκαν ελαφρώς καθοδικά.

Οι τιμές παραγωγής αυξήθηκαν 4,8% στο έτος τον Ιανουάριο, υψηλότερα από την πτωτικά αναθεωρημένη αύξηση κατά 4,1% του Δεκεμβρίου. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών που έλαβαν μέρος σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires έκαναν λόγο για αύξηση 4,6%.

Σε μηνιαία βάση, οι τιμές παραγωγής αυξήθηκαν 1,0%, ταχύτερα από την πτωτικά αναθεωρημένη αύξηση κατά 0,4% στον αμέσως προηγούμενο μήνα. Οι αναλυτές έκαναν λόγο για αύξηση 0,7%.

Οι τιμές προμηθειών παραγωγού στο μεταξύ, ενισχύθηκαν κατά 13,4% σε ετήσια βάση – με τον ταχύτερο ρυθμό από τον Οκτώβριο του 2008 και υψηλότερα από την αναθεωρημένη ανοδικά αύξηση του Δεκεμβρίου του 12,9%.

Οι τιμές προμηθειών αυξήθηκαν 1,7% σε μηνιαία βάση.

Τα στοιχεία είναι πιθανό να εντείνουν τις πιέσεις προς την Τράπεζα της Αγγλίας να συγκρατήσει την ανάπτυξη των τιμών με αύξηση των επιτοκίων. Η BOE την Πέμπτη διατήρησε το βασικό επιτόκιο και το πρόγραμμα ομολόγων αμετάβλητα. Ωστόσο πολλοί αναλυτές αναμένουν ότι η τράπεζα θα συσφίξει την πολιτική τους επόμενους μήνες γιατί ο πληθωρισμός των τιμών καταναλωτή, στο 3,7% το Δεκέμβριο, «τρέχει» πολύ περισσότερο από το στόχο 2,0% της τράπεζας.

Ο δομικός πληθωρισμός τιμών παραγωγού – που εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων, των αλκοολούχων, της ενέργειας και του καπνού – αυξήθηκε στο 3,2% σε ετήσια βάση έναντι του 2,6% στον αμέσως προηγούμενο μήνα.

Σε μηνιαία βάση, οι δομικές τιμές στις πύλες των εργοστασίων αυξήθηκαν 0,7%, μετά από πτώση στις τιμές της τάξης του 0,1% το Δεκέμβριο. Τα στοιχεία αρχικά ανέφεραν αύξηση 0,2%.


source: capital.gr

No comments:

Share |