Friday, February 11, 2011

Γερμανία: Στο 2% ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο


Γερμανία: Στο 2% ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο

ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗ (Dow Jones) – Ο πληθωρισμός τιμών καταναλωτή στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, ήταν υψηλότερος τον Ιανουάριο σε σχέση με τις εκτιμήσεις λόγω των υψηλότερων τιμών στα τρόφιμα και ιδιαίτερα στην ενέργεια, ανακοίνωσε σήμερα η ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία.

Οι τιμές καταναλωτή υποχώρησαν 0,4% τον Ιανουάριο από τον Δεκέμβριο, ωστόσο σημείωσαν άνοδο 2,0% από τον Ιανουάριο του 2010, όπως έδειξαν τα στοιχεία. Πρόκειται για τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό αύξησης από τον Οκτώβριο του 2008 όταν οι τιμές αυξήθηκαν 2,4% σε ετήσια βάση, όπως ανακοίνωσε η Destatis.

Οι αρχικές εκτιμήσεις της Destatis έκαναν λόγο για πτώση των τιμών καταναλωτή κατά 0,5% τον Ιανουάριο από τον Δεκέμβριο και αύξηση κατά 1,9% από τον Ιανουάριο του 2010. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires έκαναν λόγο για επιβεβαίωση των αρχικών εκτιμήσεων.

Τα νέα στοιχεία αναμένεται να ασκήσουν πίεση στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να κοιτάξει με προσοχή το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης το οποίο έχει παραμείνει αμετάβλητο στο ιστορικό χαμηλό του 1% από το Μάιο του 2009, αναφέρουν αναλυτές. Ο στόχος της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό είναι "κοντά, αλλά λίγο κάτω από το 2%."

Οι τιμές καταναλωτή με βάση τους εναρμονισμένους δείκτες τιμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης υποχώρησαν 0,5% τον Ιανουάριο σε μηνιαία βάση, ενώ σημείωσαν άνοδο 2,0% σε ετήσια βάση, όπως ανακοίνωσε η Destatis, επιβεβαιώνοντας την αρχική της εκτίμηση.




source: capital.gr

No comments:

Share |