Monday, April 30, 2012

CPB: Πρόσθετες ζημιές €316 εκ. από PSI+

CPB: Πρόσθετες ζημιές €316 εκ. από PSI+

 Πρόσθετες ζημιές €315,5 εκ. ανακοίνωσε σήμερα η Λαϊκή Τράπεζα που έλαβε στις 27 Απριλίου επιστολή που επιβεβαιώνει τη δέσμευση του κράτους να τη στηρίξει αν χρειαστεί ανάγκη. Οι αυξημένες ζημιές οφείλονται στο αυξημένο «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων, που ανεβάζει την τελική απομείωση στο 76,4% έναντι 65% που περιλήφθηκε στα προκαταρτικά αποτελέσματα. Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα οι ζημιές της τράπεζας ανήλθαν στα €3.650 εκ. έναντι €3.335 εκ. που είχαν ανακοινωθεί το Φεβρουάριο.

Η Τράπεζα έχασε τελικά €2331 εκ. από τα ελληνικά ομόλογα αντί €1969 εκ. Οι υπόλοιπες ζημιές προέκυψαν από επισφάλειες και από τη διαγραφή υπεραξίας. Όσον αφορά την κεφαλαιουχική ενίσχυση της τράπεζας, η διοίκηση της Λαϊκής εκτιμά πως στους αμέσως επόμενους μήνες θα αποσαφηνιστεί το επενδυτικό ενδιαφέρον για επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί για την κεφαλαιακή ενίσχυση του Ομίλου.

Η επιτυχής ολοκλήρωση του πλάνου κεφαλαιακής ενίσχυσης, που προγραμματίζεται για τον Ιούνιο 2012, θα καταστήσει την κεφαλαιακή θέση του Ομίλου σύμφωνη με τις ρυθμιστικές και εποπτικές απαιτήσεις», αναφέρεται. Tο Διοικητικό Συμβούλιο στην αξιολόγηση της ικανότητας του Ομίλου να συνεχίσει τις δραστηριότητές του ως δρώσα λειτουργική επιχείρηση και ενόψει των αβεβαιοτήτων που υφίστανται μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης του Ομίλου, έχει επιπρόσθετα λάβει υπόψη την επιβεβαιωμένη δέσμευση της Κυπριακής Δημοκρατίας να στηρίξει την Τράπεζα σε περίπτωση ανάγκης.

Σύμφωνα με επιστολή που έλαβε το Διοικητικό Συμβούλιο από το Υπουργείο Οικονομικών στις 27 Απριλίου, 2012, η Κυπριακή Δημοκρατία επιβεβαίωσε τη δέσμευσή της για παραχώρηση της αναγκαίας στήριξης προς την Τράπεζα για την αντιμετώπιση προβλημάτων ρευστότητας, φερεγγυότητας και κεφαλαιακής επάρκειας ώστε η Τράπεζα να συνεχίσει να λειτουργεί ως δρώσα λειτουργική επιχείρηση.

Το ΔΣ της Τράπεζας, έχοντας λάβει υπόψη τους πιο πάνω παράγοντες, έχει εύλογη προσδοκία ότι η ανακεφαλαιοποίηση του Ομίλου θα ολοκληρωθεί επιτυχώς και ως εκ τούτου είναι ικανοποιημένοι ότι οι ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις μπορούν να ετοιμαστούν με βάση της αρχή της συνεχιζόμενης δραστηριότητας. Σε έναν ορίζοντα τριών με πέντε ετών, ο Όμιλος στοχεύει σε καθαρό επιτοκιακό περιθώριο άνω του 2,75%, δείκτη κόστους προς έσοδα κάτω του 50% και απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων περί το 15% νοουμένου ότι οι οικονομικές συνθήκες δεν επιδεινωθούν.

source: stockwatch.com.cy
Share |