Monday, August 25, 2008

Σφίγγουν τα λουριά οι τράπεζες

Σφίγγουν τα λουριά οι τράπεζες


Σφίγγουν τα λουριά οι εμπορικές τράπεζες εισάγοντας πιο αυστηρά κριτήρια για δανεισμό επενδυτών ακινήτων και developers και αυξάνοντας τις χρεώσεις τους. Η διεθνής οικονομική ύφεση και κυρίως η μείωση των τιμών ακινήτων σε χώρες όπως η Ισπανία, η Εσθονία αλλά και η Βρετανία, έχουν ταρακουνήσει τα τραπεζικά επιτελεία καθιστώντας δυσκολότερο το δανεισμό. Τα πρώτα σημάδια της αμυντικής πολιτικής των τραπεζών άρχισαν να δίνονται από την αρχή του έτους, αναμένεται όμως να γίνουν πιο ξεκάθαρα όσο κρατά η κρίση.

Στο μικροσκόπιο των επιτροπών δανείων των εμπορικών τραπεζών βρίσκονται οι επενδυτές σε ακίνητα, ιδίως οι ξένοι, καθώς η κρίση στις χώρες τους καθιστά πιο αβέβαιη την ικανότητα αποπληρωμής τους. Κάποιες τράπεζες κάνουν σκέψεις να εισαγάγουν πιο αυστηρά κριτήρια για τους επενδυτές αυτούς, κυρίως σε ότι αφορά την περίοδο χάριτος που δίνεται στην έναρξη της αποπληρωμής των δανείων.

Γραμμές άμυνας κτίζουν οι τράπεζες και για μερίδα των developers, ιδίως αυτών με σχετικά μικρό όγκο εργασίας. Λόγω της απότομης μείωσης της εξωγενούς ζήτησης αρκετοί από τους λιγότερο έμπειρους developers αντιμετωπίζουν ήδη οικονομικά προβλήματα αλλά και το ενδεχόμενο μη διάθεσης των ακινήτων που αναπτύσσουν. Για ρύθμιση της διαμορφούμενης κατάστασης τα επιτελεία κάποιων τραπεζών άρχισαν να παρακολουθούν σε πιο συστηματική βάση την εξέλιξη των οικοδομικών δραστηριοτήτων των developers και της ζήτησης για τις αναπτύξεις τους.

Όπως τονίζουν τραπεζίτες, σε περίπτωση συνέχισης της κρίσης, σφίξιμο στις δανειοδοτήσεις θα αρχίσουν να νιώθουν και άλλες επαγγελματικές ομάδες, όπως οι ξενοδόχοι και οι έμποροι.

Προς το παρόν πολλοί επιχειρηματίες και νοικοκυριά νιώθουν το σφίξιμο μέσω των αυξημένων δόσεων που πληρώνουν λόγω της αύξησης των επιτοκίων. Η αύξηση των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για χαλιναγώγηση του πληθωρισμού σε συνδυασμό με τις απανωτές αυξήσεις των βασικών επιτοκίων των τραπεζών για αντιστάθμιση του αυξημένου κόστους δανεισμού τους, έχουν αυξήσει τα δανειστικά επιτόκια μέχρι και 125 μονάδες βάσης. Πέραν των επιτοκίων, οι τράπεζες έχουν αυξήσει επίσης τις χρεώσεις τους για παρεμφερείς υπηρεσίες.

Αναπόφευκτα, οι αυξήσεις των επιτοκίων σε συνδυασμό με την επιτάχυνση του πληθωρισμού έχουν δημιουργήσει σχετική κάμψη στη δανειστική αγορά. Τραπεζικά στελέχη σημειώνουν πως η ζήτηση για δάνεια παρουσιάζεται μειωμένη τους τελευταίους μήνες, αν και μέρος της μείωσης είναι εποχιακό. Παρά τη μείωση, η πιστωτική επέκταση, που με βάση τα τελευταία στοιχεία πλησίασε το 32% σε ετήσια βάση, παραμένει σε επίπεδα πέραν του 20-25% που είχαν προϋπολογίσει οι τράπεζες στα επιχειρηματικά τους πλάνα για το 2008.

STOCKWATCH.COM.CY

No comments:

Share |