Monday, August 25, 2008

Κόστος οικοδομών πλήττει developers

Κόστος οικοδομών πλήττει developers


Αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο πωλήσεων σε τιμές κάτω του κόστους βρίσκονται αρκετοί developers καθώς η ταχεία αύξηση του κόστους κατασκευών με την ταυτόχρονη στασιμότητα στις τιμές, ανατρέπει τους υπολογισμούς πάνω στους οποίους βασίστηκαν οι αρχικοί τους σχεδιασμοί. Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε την Παρασκευή η Στατιστική Υπηρεσία, οι τιμές των υλικών οικοδομής αυξήθηκαν κατά 16,87% το φετινό Ιούλιο καταγράφοντας τη μεγαλύτερη άνοδο του έτους.


Η έκρηξη των τιμών των υλικών οικοδομής αποδίδεται στην αύξηση των τιμών των προϊόντων πετρελαίου. Λόγω της ανοδικής πορείας που ακολούθησε τον εν λόγω μήνα η τιμή του μαύρου χρυσού, οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν κατά 44,22%. Σημαντική αύξηση 19,26% σημείωσαν τον έβδομο μήνα του έτους και οι τιμές των βιομηχανικών προϊόντων. Κατά 12,21% ακριβότερες καταγράφηκαν και οι τιμές ξυλείας , λίθων και λατομικών υλικών ενώ μικρότερες αυξήσεις σημειώθηκαν στα χημικά προϊόντα και ηλεκτρομηχανολογικά είδη.

Για την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2008, ο δείκτης τιμών υλικών οικοδομής σημείωσε αύξηση 11,33% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους. Τα προϊόντα πετρελαίου καταγράφουν άνοδο 37,42% ενώ αύξηση 11,93% καταγράφεται το επτάμηνο και στις τιμές των βιομηχανικών προϊόντων.

STOCKWATCH.COM.CY

No comments:

Share |