Monday, August 25, 2008

Αλλαγές στις δημοπρασίες εξετάζει η ΕΚΤ για να αποφευχθεί ο «τζόγος»

Αλλαγές στις δημοπρασίες εξετάζει η ΕΚΤ για να αποφευχθεί ο «τζόγος»

Aλλαγές στους κανόνες που διέπουν τις δημοπρασίες στην αγορά χρήματος (money-market) αναμένεται να ανακοινώσει μέσα στις ερχόμενες εβδομάδες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, προκειμένου να αποτραπεί ο κίνδυνος καταχρήσεων από χρηματοοικονομικούς οίκους, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Yves Mersch, μέλους του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ.
«Στο σύστημα υπάρχουν ακόμη περιπτώσεις στις οποίες ενέχεται κίνδυνος «τζόγου», τόνισε σε χθεσινή συνέντευξη που παρέθεσε ο Mersch. «Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ συζητά το ζήτημα και έχει συμφωνήσει σε ένα «συγκεκριμένο επίπεδο» φιλτραρίσμος στις υπάρχουσες ρυθμίσεις», επεσήμανε.

Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ ανησυχούν ότι οι τράπεζες εκμεταλλεύονται τους κανόνες των δημοπρασιών που είναι πιο γενικοί από αυτούς της Τράπεζας της Αγγλίας και της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ. Έτσι, προσπαθώντας να πωλήσουν χρεόγραφα τα οποία έχουν υποστεί ζημίες από την πιστωτική κρίση, θα τα «φορτώσουν» στην ΕΚΤ και θα αποκτήσουν υπερβολική εξάρτηση από τα κεφάλαια της κεντρικής τράπεζας.

REPORTER.GR

No comments:

Share |