Tuesday, April 15, 2008

Σταυράκης καλεί Ορφανίδη για ακίνητα

Σταυράκης καλεί Ορφανίδη για ακίνητα

Πολιτικό κάλεσμα για χαλάρωση των ρυθμίσεων που αφορούν τη χρηματοδότηση ακινήτων δέχθηκε σήμερα η Κεντρική Τράπεζα από τον υπ. Οικονομικών, Χαρίλαο Σταυράκη, με στόχο την τόνωση της οικοδομικής δραστηριότητας. Στην πρώτη του επίσημη παρέμβαση στην πολιτική της ανεξάρτητης νομισματικής αρχής, ο κ. Σταυράκης άφησε να νοηθεί ότι η απόφαση της ΚΤ να μειώσει, τον περασμένο Ιούλιο, το όριο χρηματοδότησης για αγορά δεύτερου ακινήτου από το 70% στο 60% είναι αναποτελεσματική και επιζήμια για τον κατασκευαστικό κλάδο.

Την ίδια στιγμή, όμως, ο κ. Σταυράκης βρέθηκε αντιμέτωπος με τις εκκλήσεις για μείωση των φορολογιών στα ακίνητα, που αναμένεται να ξεπεράσουν το 30% της αγοραστικής αξίας των ακινήτων μετά την 1η Ιουλίου 2008, όταν θα επιβληθεί ΦΠΑ 15% στην αγορά οικοπέδων.

Οι άμεσα εμπλεκόμενοι φορείς είχαν σήμερα συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών και έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου για την πορεία της αγοράς. Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών, Χαρίλαος Σταυράκης, έδειξε να κατανοεί πλήρως τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος, έριξε όμως το «μπαλάκι» στη νομισματική αρχή, δεσμευόμενος να συναντηθεί με το διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας με στόχο την εξέταση των κανονισμών που έθεσε η Κεντρική στη δανειοδότηση σε κύπριους και ξένους για σκοπούς αγοράς κατοικίας.

«Σεβόμαστε απόλυτα την ανεξαρτησία του διοικητή και της Κεντρικής Τράπεζας, αλλά νιώθουμε ότι επιβάλλεται να εξευρεθεί σωστή λύση ώστε να μη στραγγαλίσουμε την κυπριακή οικοδομική βιομηχανία. Εν πάση περιπτώσει, οι περιορισμοί που εφαρμόζονται αυτή τη στιγμή πιθανώς να δημιουργούν σοβαρές αγκυλώσεις στο όλο σύστημα αφού οι τράπεζες μπορούν να παραχωρήσουν τα ίδια δάνεια από θυγατρικές εταιρείες του εξωτερικού που δεν υπόκεινται σε παρόμοιους κανόνες και περιορισμούς», τόνισε ο υπουργός και πρώην τραπεζίτης.

Στα €2 δισ. η ανάπτυξη γης

Στις δικές του δηλώσεις ο πρόεδρος της ΟΕΒ Ανδρέας Πίττας υποστήριξε ότι «τα δάνεια από την Κεντρική Τράπεζα μπορούν να διοχετευτούν από ξένες τράπεζες που ίσως να μη εμπίπτουν στη δικαιοδοσία της Κεντρικής Τράπεζας και τα φορολογικά κέρδη που είχε η Κύπρος να μετατεθούν σε άλλα βαλάντια». «Ο τομέας αυτός, ο οποίος έχει προσφέρει ουκ ολίγα στην ανάπτυξη της οικονομίας του κράτους, σήμερα απειλείται», πρόσθεσε.

Έντονες και οι θέσεις του προέδρου του Συνδέσμου Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης Λάκης Τοφαρίδης, ο οποίος τόνισε με έμφαση ότι η επιβολή του ΦΠΑ από την 1η Ιουλίου στα οικόπεδα θα επηρεάσει κατά 10% την αξία της τιμής πώλησης των ακινήτων.

«Ο κύκλος εργασίας του τομέα ανάπτυξης γης τα τελευταία χρόνια κυμαινόταν στα €2 δισ. ετησίως, ενώ ένα ποσοστό της τάξης του 20% - 25% εισρέει απευθείας στα ταμεία του κράτους. Με την επιβολή του ΦΠΑ στα οικόπεδα από την 1η του ερχόμενου Ιουλίου το ποσοστό θα ανέλθει στο 30%», σημείωσε ο κ. Τοφαρίδης.

Στη συνέχεια χαρακτήρισε «δίκοπο μαχαίρι» την επιβολή του ΦΠΑ, διότι από τη μια αυξάνει τα εισοδήματα του κράτους, ενώ από την άλλη επιβαρύνει την τσέπη των ιδιωτών. Η αξία της ακίνητης περιουσίας έχει ξεπεράσει την ικανότητα του ντόπιου να αγοράσει.

Θετική ανταπόκριση

«Ζητήσαμε αντισταθμιστικά μέτρα που να καλύψουν τις νέες φορολογίες που θα τεθούν λόγω της επιβολής του ΦΠΑ επί της οικοδομικής βιομηχανίας», ανέφερε και θέλοντας να δείξει το μέγεθος του προβλήματος υπέδειξε ότι «φθάσαμε στο σημείο να φορολογούνται τα ακίνητα με 30% φόρους: 15% ΦΠΑ, 8% μεταβιβαστικά τέλη συν φόροι περιουσιακών στοιχείων».

«Μεταξύ άλλων, στις γραπτές θέσεις που καταθέσαμε στον κ. Σταυράκη συμπεριλαμβάνεται και το αίτημα μας για ακύρωση του φόρου κεφαλαιουχικών κερδών που ανέρχεται στο 20%, καθώς και τη μείωση των μεταβιβαστικών τελών».

«Πριν 5 χρόνια ένα σπίτι στοίχιζε £150 χιλ. και οι μεταβιβαστικοί φόροι £4 χιλ., ενώ σήμερα η τιμή του ίδιου σπιτιού ανήλθε στις £400 χιλ., ενώ τα μεταβιβαστικά στις £35 χιλ.», υποστήριξε ο κ. Τοφαρίδης.

Ο κ. Σταυράκης παραδέχθηκε, πάντως, ότι η φορολογία είναι ψηλή και δεσμεύθηκε να εξετάσει τρόπους για απάμβλυνση του βάρος που θα επωμίζονται από την 1η Ιουλίου οι αγοραστές οικοπέδων. «Σίγουρα», ανέφερε, «είναι μια ψηλή φορολογία, η οποία θα ενισχύσει σημαντικά τα δημόσια οικονομικά, άρα είναι λογικό να προβληματιστούμε για τους τρόπους, με τους οποίους θα μπορέσουμε να απαμβλύνουμε το βάρος που θα επωμιστούν οι αγοραστές οικοπέδων».

Ο κ. Σταυράκης επεσήμανε, παράλληλα, ότι «πρωταρχικό μέλημα μας είναι να κάνουμε την αγορά οικοπέδων, κατοικιών και διαμερισμάτων όσο πιο φθηνή μπορούμε, ειδικά προς τις οικονομικά ασθενέστερες τάξεις».

Ερωτηθείς σχετικά με το δημοσιονομικό πλεόνασμα του 2007, ο κ. Σταυράκης είπε ότι «το 3,3% πλεόνασμα του ΑΕΠ προήλθε, σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό, από την ανθούσα οικοδομική βιομηχανία, η οποία έφερε άμεσα και έμμεσα πάρα πολλούς φόρους και για αυτό ακριβώς το λόγο νοιώθουμε τόσο έντονα ότι αυτός ο τομέας πρέπει να διαφυλαχθεί σαν κόρη οφθαλμού».

STOCKWATCH.COM.CY

No comments:

Share |