Tuesday, April 15, 2008

Delta: Συμφωνία εξαγοράς της Northwest

Delta: Συμφωνία εξαγοράς της Northwest

ΣΥΜΦΩΝΙΑ για την εξαγορά της Northwest Airlines Corp. αντί 3,63 δισ. δολ. σε μετοχές, έκλεισε ένα χρόνο μετά την έξοδό της από τη χρεοκοπία η Delta Air Lines Inc., δημιουργώντας τη μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία στον κόσμο, αλλά και το κλίμα για περισσότερες συγχωνεύσεις στον κλάδο.

Η εταιρεία θα διατηρήσει το όνομα της Delta, τα κεντρικά γραφεία της στην Ατλάντα και τον ανώτατο εκτελεστικό διευθυντή, Richard Anderson, 52 ετών. Η αγορά θα δημιουργήσει συνολικά νέα έσοδα ύψους 1 δισ. δολ., ενώ δεν θα κλείσουν οι σταθμοί, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση των αεροπορικών εταιρειών.

Η Delta, η τρίτη μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία των ΗΠΑ από πλευράς επιβατικής κίνησης, θεωρεί ότι ο συνδυασμός της με την πέμπτη σε μέγεθος αεροπορική εταιρεία της χώρας, Northwest, θα τη βοηθήσει να αμβλύνει την κατά 74% αύξηση των καυσίμων αεροσκαφών μέσα σε 12 μήνες. Η εξέλιξη αυτή είναι πιθανόν να οδηγήσει σε διαπραγματεύσεις συγχώνευσης μεταξύ των ανταγωνιστριών εταιρειών, συμπεριλαμβανομένης της United Airlines, με στόχο την αντιμετώπιση του ευρύτερου νέου δικτύου της Delta.

Κάθε μετοχή της Northwest θα ανταλλαγεί προς 1,25 μετοχές της Delta, 16,8% περισσότερο με βάση τη σημερινή τιμή κλεισίματος της μετοχής, σύμφωνα με τις αεροπορικές εταιρείες. Οι επενδυτές της Northwest θα εισπράξουν 13,10 δολ. ανά μετοχή, αξιολογώντας την εταιρεία στα 3,63 δισ. δολ. H Northwest μέχρι σήμερα είχε 277 εκατ. προνομιούχες μετοχές, σύμφωνα με τον οικονομικό της διευθυντή, Ed Bastian. Με βάση τα στοιχεία του Bloomberg News, έως τις 31 Ιανουαρίου η εταιρεία είχε 236,4 εκατ. μετοχές.

Η ανακοίνωση της εξαγοράς έγινε μετά το τέλος της συνεδρίασης στο Χρηματιστήριο. Οι μετοχές της Delta σημείωσαν άνοδο 47 σεντς, ποσοστό 4,7%, φθάνοντας στα 10,48 δολ. η μία στις 4:15 μ.μ. στο Χρηματιστήριο της Ν. Υόρκης (Nymex), ενώ οι μετοχές της Northwest αναρριχήθηκαν 26 σεντς, ποσοστό 2,4%, φθάνοντας στα 11,22 δολ. η μία. Ο δείκτης Bloomberg U.S. Airlines Index αναρριχήθηκε 1,4% με τις εννέα από τις 14 μετοχές που τον αποτελούν να σημειώνουν άνοδο.

NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |