Friday, February 1, 2008

Κίνδυνος για τις ευρωπαϊκές εξαγωγές το φθηνό δολάριο

Κίνδυνος για τις ευρωπαϊκές εξαγωγές το φθηνό δολάριο

ΛΟΓΙΚΗ χαρακτήρισε ο επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, την προχθεσινή απόφαση της Φέντεραλ Ριζέρβ να μειώσει το επιτόκιό της κατά 50 μονάδες βάσης, υπογραμμίζοντας ωστόσο τους κινδύνους που ενέχει για τους Ευρωπαίους εξαγωγείς το επιτοκιακό χάσμα ανάμεσα στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.


Λογική η απόφαση της Fed για μείωση των επιτοκίων σύμφωνα με τον επικεφαλής του Eurogroup και πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.
«Οι Αμερικανοί βρίσκονται στο χείλος ύφεσης, κατά συνέπεια θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν όλα τα διαθέσιμα όπλα για τον περιορισμό καταστροφικών επιπτώσεων. Είναι λοιπόν λογικό που αντέδρασε η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ με μειώσεις», είπε χαρακτηριστικά ο Γιούνκερ, που είναι και πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, στο ραδιοφωνικό κανάλι Europe 1, μία ημέρα αφότου η Fed προχώρησε σε νέα δυναμική μείωση του βασικού επιτοκίου στο 3% - κίνηση η οποία ενίσχυσε το ευρώ [EUR=X] έναντι του δολαρίου.

Προειδοποίησε ωστόσο ότι εάν η διαφορά ανάμεσα στα επιτόκια της Ευρωζώνης και των ΗΠΑ διευρυνθεί ακόμη περισσότερο, τότε το επίπεδο της συναλλαγματικής ισοτιμίας ευρώ/δολαρίου θα γίνεται ολοένα και πιο επικίνδυνο για τους Ευρωπαίους εξαγωγείς.

Λίγο ενωρίτερα, ο Γάλλος υπουργός για Ευρωπαϊκά Θέματα, Ζαν-Πιερ Ζουγιέ, είχε εκφράσει και αυτός την ανησυχία του για το επιτοκιακό άνοιγμα μεταξύ ΗΠΑ και Ευρωζώνης, κάτι που θα διευρύνει ακόμη περισσότερο τις συναλλαγματικές ισοτιμίες.

«Υπάρχει ο κίνδυνος να βρεθούμε με ένα επίπεδο του δολαρίου το οποίο δεν θα επιθυμούσε κανένας Ευρωπαίος», δήλωσε ο Ζουγιέ στο τηλεοπτικό κανάλι LCI, τονίζοντας ότι τα επιτόκια ανάμεσα στις δύο πλευρές δεν θα πρέπει να συνεχίσουν να αποκλίνουν σε τόσο μεγάλο βαθμό, ακόμη και εάν η κατάσταση στην Ευρώπη δεν είναι η ίδια με τις ΗΠΑ. Ερωτηθείς να απαντήσει στα σχόλια του Ζουγιέ, ο Γιούνκερ απάντησε ότι ο Γάλλος υπουργός γνωρίζει πολύ καλά ότι η ΕΚΤ δεν έχει θέσει στόχο για τη συναλλαγματική ισοτιμία.

Τις ίδιες ανησυχίες μοιράζονται και Γερμανοί αξιωματούχοι. Στη μηνιαία έκθεση του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών αναφέρεται ότι η γερμανική οικονομία παραμένει «ισχυρή», όμως περαιτέρω ισχυροποίηση του ευρώ θα μπορούσε να πλήξει τους εξαγωγείς.

Στο μεταξύ, ο επικεφαλής του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) Ανγκελ Γκουρία κάλεσε την ΕΚΤ και τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης να εστιάσουν την προσοχή τους και στην ανάπτυξη και να υιοθετήσουν μία πιο εξισορροπημένη θέση μεταξύ πληθωρισμού και ανάπτυξης.

«Πιστεύω ότι σήμερα, οι κίνδυνοι μεταξύ πληθωρισμού και οικονομικής επιβράδυνσης είναι πιο εξισορροπημένοι», τόνισε. Για το λόγο αυτό, όπως είπε, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα πρέπει να αποφασίσουν ανά χώρα εάν χρειάζονται τονωτικά οικονομικά μέτρα αμερικανικού τύπου.

NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |