Thursday, January 31, 2008

Wall: 'Οτι δεν κατάφερε χτες η Fed, έκανε σήμερα η MBIA

Wall: 'Οτι δεν κατάφερε χτες η Fed, έκανε σήμερα η MBIA

Σημαντικά κέρδη κατέγραψαν δείκτες στην αμερικανική κεφαλαιαγορά με τον S&P να εξέρχεται ενισχυμένος από το χειρότερο Ιανουάριο της ιστορίας του και τον Dow να κερδίζει 200 μονάδες, μετά τις δηλώσεις του CEO της MBIA, ο οποίος έσπευσε να διαβεβαιώσει τους επενδυτές ότι η εταιρεία δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα ρευστότητας.
Ο Dow Jones ενισχύθηκε 1,67%, στις 12.650,36 μονάδες, ο Nasdaq βρέθηκε στις 2.389,86 μονάδες, με κέρδη 1,74%, και ο Standard & Poor's 500 σημείωσε άνοδο 1,67% στις 1.378,47 μονάδες.

Η αισιοδοξία της MBIA ότι ο κλάδος θα διατηρήσει τη σύσταση ΑΑΑ βοήθησε στην αντιστροφή του κλίματος με αποτέλεσμα να βρεθεί και πάλι «στο πράσινο» ο κλάδος των τραπεζών και των ασφαλειών, με την MBIA, Citigroup και Ambac να καταγράφουν κέρδη.

Η MBIA, η ισχυρότερη εταιρεία ασφάλισης ομολόγων, εμφάνισε ζημιές 2,3 δις δολαρίων, τις μεγαλύτερες ζημίες στην ιστορία της και υπάρχει αυξημένος κίνδυνος υποβάθμισης των εταιρειών ασφάλισης ομολόγων.

Επίσης, η Home Depot, η μεγαλύτερη εταιρεία οικιακού εξοπλισμού παγκοσμίως ηγείται της ανόδου στον κλάδο λιανικής, στο θετικό απόηχο της εκτίμησης της Deutsche Bank ότι οι αγοραστές θα αυξήσουν τις δαπάνες τους, καθώς τα επιτόκια μειώνονται και η κυβέρνηση προχωρά σε επιστροφές φόρων.

Η ανοδική αντίδραση στη Wall επετεύχθη παρά το σερί των αρνητικών μακροοικονομικών ειδήσεων που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας. Αρχικά, στα υψηλότερα επίπεδα από τις 8 Οκτωβρίου διαμορφώθηκαν οι αιτήσεις νέων επιδομάτων ανεργίας στις ΗΠΑ την εβδομάδα που έληγε στις 26 Ιανουαρίου. Πιο συγκεκριμένα, οι αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας ενισχύθηκαν κατά 69.000, στις 375.000 την εβδομάδα που πέρασε, σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Εργασίας που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας. Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές Οκτωβρίου και το σημαντικότερο άλμα από το Σεπτέμβριο του 2005 μετά τον τυφώνα Κατρίνα.

Επίσης, με το βραδύτερο ρυθμό σε διάστημα έξι μηνών αυξήθηκαν οι καταναλωτικές δαπάνες στις ΗΠΑ το Δεκέμβριο, υποδεικνύοντας ότι η οικονομία θα συνεχίσει να επιβραδύνεται. Ωστόσο, να σημειωθεί ότι η άνοδος της τάξης του 0,2% στις δαπάνες, έναντι αύξησης 1% το Νοέμβριο, ήταν μεγαλύτερη αυτής του 0,1% που προέβλεπαν οι αναλυτές.

Τέλος, ο πληθωρισμός ενισχύθηκε 0,2% το Δεκέμβριο, έναντι ανόδου 0,6% το Νοέμβριο. Ο δε δομικός δείκτης, από τον οποίο εξαιρούνται τα τρόφιμα και η ενέργεια, και τον οποίο παρακολουθεί στενά η Fed για τη χάραξη της νομισματικής της πολιτικής, αυξήθηκε κατά 0,2% το Δεκέμβριο, ενώ σε επίπεδα έτους σημείωσε άνοδο 2,2%, επίπεδα που είναι υψηλότερα των ορίων που έχει θέσει η Fed.

Υπενθυμίζεται ότι χθες η Fed προχώρησε και σε νέα γενναία μείωση του κόστους δανεισμού, κατά 50 μονάδες βάσης, τη δεύτερη σε διάστημα δύο εβδομάδων, προκειμένου να στηρίξει την οικονομία και να βελτιώσει το επενδυτικό κλίμα, διαμορφώνοντας το βασικό επιτόκιο του δολαρίου στο 3%. Αξίζει να σημειωθεί ότι πλέον, η διαφορά με το επιτόκιο του ευρώ είναι της τάξης της μίας ποσοστιαίας μονάδας. Ωστόσο, πληθαίνουν οι φωνές αναλυτών και επενδυτών που υποστηρίζουν ότι οι μειώσεις των επιτοκίων δε θα σώσουν την οικονομία.

Στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια δεν πρόλαβαν να συντονιστούν με τη Wall, με αποτέλεσμα να κλείσουν με μεικτά πρόσημα.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε ενισχυμένος κατά 0,73% στις 5.879,80 μονάδες, ενώ βρέθηκε να χάνει έως και περί το 2%, στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με απώλειες κατά 0,08% στις 4.869,79μονάδες και στη Φρανκφούρτη ο DAX στις 6.851,75 μονάδες, μειωμένος κατά 0,34%.

Στον πυρήνα των απωλειών βρέθηκε ο χρηματοοικονομικός κλάδος, καθώς εντείνονται οι ανησυχίες ότι οι απώλειες των εταιρειών ασφάλισης ομολόγων αποτελούν «απειλή» για την κερδοφορία του, με την ολλανδική ING Groepthe, την ασφαλιστική Allianz και την HSBC Holdings, να ξεχωρίζουν για τις αρνητικές τους επιδόσεις.

REPORTER.GR

No comments:

Share |