Thursday, January 31, 2008

Hedge fund από την Eurobank;

Hedge fund από την Eurobank;

Σκέψεις για την δημιουργία hedge fund αναπτύσσονται στην Eurobank, με αιχμή την Eurobank ΑΕΔΑΚ. Αν και είναι πρόωρη η σκέψη αυτή, η εταιρεία στρέφει για την ώρα την προσοχή της στις αγορές της Ανατολικής Ευρώπης. Σε μία αγορά όπως η ελληνική, που στην ουσία φθίνει, καθώς οι εκροές σε όλη την γκάμα των αμοιβαίων κεφαλαίων ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο, όσες δηλαδή ήταν στο σύνολο του 2007, η EFG ΑΕΔΑΚ, χαράσσοντας νέα επενδυτικά εργαλεία και προϊόντα και με συμμαχίες, όπως τον διεθνή επενδυτικό βραχύονα ING, διεισδύει στις αναδυόμενες αγορές, που στην ουσία βρίσκονται στα σπάργανα.
Όπως τόνισε χθες ο διευθύνων σύμβουλος της EFG ΑΕΔΑΚ, Αρης Ξενόφως, στόχος είναι μέσα στην ερχόμενη τριετία το 25% των εσόδων να προέρχεται από την δραστηριότητα στις αγορές της Νέας Ευρώπης.

Η επέκταση των δραστηριοτήτων της ΑΕΔΑΚ στις παραπάνω αγορές γίνεται με την έγκριση της μητρικής Eurobank, η οποία θέλει να ενισχύσει τις εργασίες της Εταιρείας Αμοιβαίων Κεφαλαίων. Σημειώνεται ότι τα έσοδα της τελευταίας αντιπροσωπεύουν γύρω στο 6% των συνολικών εσόδων του ομίλου. Ενδεικτικά, τα ακαθάριστα έσοδα της EFG ΑΕΔΑΚ το 2007 διαμορφώθηκαν στα 100 εκατ. ευρώ. Η αρχή αναμένεται να γίνει με τη διάθεση αμοιβαίων κεφαλαίων σε Βουλγαρία, Ρουμανία, Πολωνία αλλά και Κύπρο.

Η διάθεση των αμοιβαίων θα γίνεται μέσω της EFG Λουξεμβούργου, ενώ ειδικά στην αγορά της Πολωνίας θα υπάρξει συνεργασία και με την ING. Σύμφωνα με τον κ. Ξενόφω, «θα γίνεται ενεργητική διαχείριση ενώ εκτός από τα δικά μας αμοιβαία θα δημιουργήσουμε και προιόντα για κάθε μια από τις παραπάνω αγορές». Το μέγεθος της αγοράς σε Ρουμανία και Βουλγαρία είναι ακόμη πολύ μικρό (δεν ξεπερνά τα 500 εκατ. ευρώ) σε αντίθεση με την Πολωνία που το ενεργητικό των αμοιβαίων κεφαλαίων ανέρχεται στα 30 δισ. ευρώ, μεγαλύτερο δηλαδή και από την ελληνική αγορά που μόλις και μετα βίας προσεγγίζει τα 26 δισ. ευρώ. Όπως είπε, καταδεικνύοντας το έλλειμμα της Πολιτείας ως προς την αντιμετώπιση του ασφαλιστικού προβλήματος, «στην Πολωνία τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων διαχειρίζονται από επαγγελματίες διαχειριστές, ενώ ανάλογο θεσμικό πλαίσιο υπάρχει και στη Ρουμανία». Τα υπό διαχείριση κεφάλαια της EFG ΑΕΔΑΚ ανέρχονται σήμερα σε 5,5 δισ. ευρώ και η EFG Λουξεμβούργου 2,5 δισ. ευρώ.

REPORTER.GR

No comments:

Share |