Thursday, January 31, 2008

Εθνική Τρ.: Αύξηση κερδών 73% και μέρισμα 1,55 ευρώ

Εθνική Τρ.: Αύξηση κερδών 73% και μέρισμα 1,55 ευρώ

Με προοπτική σε βάθος ορισμένων μηνών οι ξένοι θεσμικοί να ελέγχουν πάνω από το 60% του μετοχικού κεφαλαίου η διοίκηση της Εθνικής τράπεζας εστιάζεται αυτή την περίοδο στην υλοποίηση του business plan , στην επίτευξη υψηλής κερδοφορίας αλλά και στην απορρόφηση των κραδασμών από την γενικότερη κρίση στις αγορές.
Ήδη οι ξένοι ελέγχουν το 56% ενώ οι πληροφορίες για τα κέρδη της Εθνικής επιβεβαιώνουν ότι το 2007 αποτέλεσε μια πραγματικά καλή χρονικά για τον όμιλο.

Τα κέρδη τα οποία θα ανακοινωθούν τέλη Φεβρουαρίου θα ανέλθουν στα 1,7 δις ευρώ περίπου καταγράφοντας αύξηση 73% σε σχέση με τα 990 εκατ ευρώ της χρήσης 2006.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Εθνική όπως και άλλες τράπεζες στην χρήση 2006 είχαν επιβαρυνθεί με έκτακτη φορολόγηση των αποθεματικών τους συνολικού ύψους για τον κλάδο περίπου 220 εκατ ευρώ.

Όσον αφορά το μέρισμα που θα διανείμει θα ανέλθει στα 1,55 ευρώ ανά μετοχή έναντι 1 ευρώ που είχε διανεμηθεί στην χρήση 2006. Η μερισματική απόδοση με βάση τις τρέχουσες χρηματιστηριακές τιμές διαμορφώνεται κοντά στο 3,8% με 4% περίπου.

Πηγές στην Εθνική αναφέρουν ότι το επόμενο διάστημα που το τοπίο θα ξεκαθαρίζει οι αποτιμήσεις των τραπεζών θα κριθούν από 3 παράγοντες 1) από το αν υπάρχει συνέπεια στον χρόνο αλλά και στους στόχους που θέτει το business plan 2) από τις προοπτικές της Finansbank οι οποίες διαφαίνονται ισχυρές ειδικά λόγω της αύξησης των χορηγήσεων και 3) από τις λελογισμένες εξαγορές οι οποίεςμπορεί να μην επηρεάζουν τα στοιχεία ενεργητικού και παθητικού ουσιαστικά αλλά δίνουν το στίγμα στα επεκτατικά σχέδια της τράπεζας.

Όπως έχει τονιστεί το 2008 θα είναι για την Εθνική ένα έτος υλοποίησης των βασικών στόχωνκαι όχι μεγάλων εξαγορών αφού τα σχέδια για εξαγορά στην Ελλάδα έχουν εγκαταλειφθεί.

Τοενδεχόμενο μεγάλης εξαγοράς στο εξωτερικό αποτελεί ενδεχόμενο μια προοπτική για τον όμιλο αλλά δεν είναι σαφές πότε και υπό ποιες προϋποθέσεις θα μπορούσε να υλοποιηθείαυτό το σχέδιο.

Τουλάχιστον για το α΄ τρίμηνο η Εθνική όπως και όλες οι τράπεζες διεθνώς επικεντρώνονται στην απορρόφηση των κραδασμών από την διεθνή κρίση.

Με βάση τελευταίες πληροφορίες το 2008 αναμένεται τα κέρδη της Finansbank που αποτελούν τον στυλοβάτη της κερδοφορίας της Εθνικής να ανέλθουν στα 630 με 640 εκατ ευρώ που αντιπροσωπεύει το 30 με 32% των συνολικώνεκτιμώμενων κερδών για το 2008 του ομίλου της Εθνικής (περί τα 2 με 2,1 δις ευρώ)

REPORTER.GR

No comments:

Share |