Thursday, January 31, 2008

Σε μείωση των επιτοκίων αναμένεται να προχωρήσει η ΕΚΤ

Σε μείωση των επιτοκίων αναμένεται να προχωρήσει η ΕΚΤ

Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αναμένεται να μειώσει τα επιτόκια στο δεύτερο τρίμηνο, καθώς εξασθενούν οι ανησυχίες για τον πληθωρισμό, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση, ενώ την ίδια στιγμή ο επίτροπος Νομισματικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης (Ε.Ε.) Χοακίν Αλμούνια προειδοποίησε για αύξηση των ρίσκων επιβράδυνσης στις οικονομίες της ζώνης του ευρώ, από τις τελευταίες προβλέψεις της Κομισιόν το Νοέμβριο.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, η ΕΚΤ θα μειώσει τα επιτόκια στο 3,75% μέχρι το τέλος του δευτέρου τριμήνου, προχωρώντας σε άλλη μια μείωση στο 3,5% έως το τέλος του έτους, καθώς η οικονομική επιβράδυνση απειλεί να πλήξει την περιοχή, όπως έδειξε η έρευνα.

Η κλιμάκωση των ανησυχιών για μια αμερικανική ύφεση και η επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης στη ζώνη του ευρώ έχουν συμβάλει στην αλλαγή των προβλέψεων των οικονομολόγων διεθνώς. Οι εκτιμήσεις τώρα αναφέρουν για δύο μειώσεις επιτοκίων της τάξης των 25 μονάδων βάσης το τρέχον έτος, για να σταθεροποιηθούν στο 3,5%.

Για αύξηση των κινδύνων επιβράδυνσης της οικονομικής ανάπτυξης στη ζώνη του ευρώ από το Νοέμβριο μέχρι σήμερα προειδοποίησε ο Αλμούνια λόγω των τιμών του πετρελαίου και των τροφίμων, εξαιτίας της εξασθένησης του εξωτερικού περιβάλλοντος, κυρίως στην αμερικανική οικονομία και ιδιαίτερα λόγω των αναταράξεων στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Οι εξελίξεις στις εμπορικές συναλλαγές από την πραγματική συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ είναι λιγότερο δραματικές από την αύξηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας ευρώ-δολαρίου, δήλωσε ο αξιωματούχος της ΕΚΤ Νούτ Βέλινγκ. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η διαφάνεια δεν βοηθά πάντοτε όταν οι τράπεζες υποφέρουν από μια κρίση.

Οι ηγέτες των τεσσάρων μεγαλύτερων οικονομιών της Ευρώπης έκαναν έκκληση χθες για στενότερη οικονομική συνεργασία και για μεγαλύτερη εξωστρέφεια από τις τράπεζες για τους κινδύνους, συνιστώντας περισσότερους κανονισμούς εάν οι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί δεν συμμορφώνονται.

Η ΕΚΤ διοχέτευσε 50 δισ. ευρώ στη διατραπεζική αγορά με ένα οριακό επιτόκιο 4,21%. Η οικονομική ανάπτυξη στην Ευρωζώνη επιβραδύνθηκε σημαντικά στο τέταρτο τρίμηνο του προηγούμενου έτους και υπάρχουν ρίσκα επιβράδυνσης στη δραστηριότητα το 2008, δήλωσε η κεντρική τράπεζα της Ισπανίας, στη μηνιαία έκθεση του Ιανουαρίου.

NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |