Thursday, January 31, 2008

Τράπεζες: Κυρίαρχοι οι ξένοι με θέσεις 30 δισ. Υποχωρούν οι ιδιώτες

Τράπεζες: Κυρίαρχοι οι ξένοι με θέσεις 30 δισ. Υποχωρούν οι ιδιώτες

Σημαντικές ανατροπές παρατηρούνται στις μετοχικές συνθέσεις των τραπεζών αφού αυξάνεται συνεχώς ο ρόλος των ξένων θεσμικών και μειώνεται αντίστοιχα των ιδιωτών. Είναι ενδεικτικό να τονιστεί ότι επί συνόλου κεφαλαιοποίησης 71 δις ευρώ των μεγαλύτερων ελληνικών τραπεζών οι ξένοι θεσμικοί ελέγχουν μετοχές αξίας 30 δις ευρώ , οι ιδιώτες μετοχές αξίας περίπου 20 δις ευρώ και οι βασικοί μέτοχοι όπως π.χ. ο Γ. Κωστόπουλος στην Alpha και η οικογένεια Λάτση στην Eurobank μετοχές αξίας 7 με 7,5 δις ευρώ.
Οι υπόλοιπες μετοχές ελέγχονται από εγχώριους θεσμικούς επενδυτές αλλά και άλλα νομικά πρόσωπα π.χ. ταμεία και άλλους φορείς.

Με βάση όλες τις ενδείξεις αλλά και με εκτιμήσεις τραπεζιτών σε περίπου δύο χρόνια οι ξένοι από το 42% με 43% σε μέρους όρους που ελέγχουν στις ελληνικές τράπεζες θα αγγίξουν το 50% ενώ αναλογικά θα μειωθεί τόσο το ποσοστό των ιδιωτών επενδυτών όσο και άλλων νομικών προσώπων.

Σε επίπεδο αποτίμησης μια τέτοια εξέλιξη μεταφράζεται σε κεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών από 70 δις ευρώ σε 90 με 100 δις ευρώ και οι θέσεις των ξένων από 30 δις ευρώ θα αποτιμώνται σε 45 με 50 δις ευρώ.

REPORTER.GR

No comments:

Share |