Tuesday, June 8, 2010

Στην επιφάνεια έκτακτος εταιρικός φόρος


Στην επιφάνεια έκτακτος εταιρικός φόρος


Σε έκτακτη φορολογία των κερδών των επιχειρήσεων προσανατολίζεται το ΑΚΕΛ, ανέφερε σήμερα ο βουλευτής του Γιάννος Λαμάρης, δίνοντας βάση στη φημολογία που αναπτύχθηκε τις τελευταίες βδομάδες χωρίς να είναι σε θέση όμως να προσδιορίσει το ύψος της νέας φορολογίας και ποιοι θα την πληρώσουν. Άμεση ήταν η αντίδραση της αντιπολίτευσης που κατηγορεί την κυβέρνηση ότι στέλνει λανθασμένα μηνύματα σε ντόπιες και ξένες επιχειρήσεις, χωρίς να αποκλείει ωστόσο την επιβολή φόρου αλληλεγγύης επί των κερδών μεγάλων επιχειρήσεων.

Μιλώντας σήμερα το πρωί στο κρατικό ραδιόφωνο, ο κ. Λαμάρης έκανε για πρώτη φορά δημόσια αναφορά σε εισήγηση του κόμματος του προς την κυβέρνηση για έκτακτη φορολογία για περίοδο δύο ή τριών ετών επί των κερδών των εταιρειών.

Ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται για αύξηση του εταιρικού φόρου, κάτι που θα επηρέαζε άλλωστε και τις ξένες επιχειρήσεις, αλλά για έκτακτη φορολογία συγκεκριμένων επιχειρήσεων. Δεν ήταν σε θέση ωστόσο να συγκεκριμενοποιήσει τις προτάσεις του ΑΚΕΛ, κάτι που αναμένεται να γίνει αφορμή για νέες φήμες και πρόσθετη αβεβαιότητα στην αγορά.

«Εκείνο το οποίο θέτουμε ως βάση για συζήτηση είναι προσωρινή έκτακτη φορολογία επί των κερδών των επιχειρήσεων έτσι ώστε να επιμεριστούν όλοι τα βάρη αντιμετώπισης της κρίσης. Διότι πέραν του ότι η κυβέρνηση δυσκολεύεται να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της οικονομίας, χρειάζεται να στηρίξει τις ομάδες πληθυσμού που έχουν ανάγκη όπως είναι ο αυξημένος αριθμός ανέργων που έχει δημιουργήσει η κρίση. Γι’ αυτό το βάρος δεν μπορεί να το επωμιστούν μόνο αυτοί που έχουν ένα μισθό», είπε.

«Το ΑΚΕΛ εισηγείται όπως για 2-3 χρόνια επιβληθεί επιπλέον φορολογία των κερδών των επιχειρήσεων και όχι αύξηση του εταιρικού φόρου», πρόσθεσε.

Τα πυρά του κ. Λαμάρη συγκέντρωσαν για μία ακόμη φορά οι τράπεζες, τις οποίες χρησιμοποίησε ως παράδειγμα.

Ενδεικτικά ανέφερε ότι «μια τράπεζα εξαγγέλλει 29% αυξημένα κέρδη ή κέρδη €350 εκ. από τις δραστηριότητες της σε μια περίοδο που όλος ο κόσμος και τα κόμματα, συμπεριλαμβανομένου του ΔΗΣΥ, παρακαλούσαν τις τράπεζες να μειώσουν τα επιτόκια τους για να μπορέσει να υπάρξει κίνηση του χρήματος και ανάπτυξη. Αν η κυβέρνηση τους επιβάλει ένα ποσοστό επί των κερδών έξτρα φορολογία σημαίνει ότι το 10% του εταιρικού φόρου για κάποιο χρονικό διάστημα θα αυξηθεί στο 10,5%, για παράδειγμα».

Η εισήγηση αυτή του ΑΚΕΛ προσκρούει στην έντονη αντίδραση του ΔΗΣΥ, ο οποίος δια στόματος του βουλευτή του κόμματος Χρίστου Στυλιανίδη, προειδοποιεί ότι πιθανή αύξηση του εταιρικού φόρου θα πλήξει την εικόνα της Κύπρου ως χρηματοοικονομικό κέντρο.

Μιλώντας στην ίδια εκπομπή σήμερα, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι «η Κύπρος είχε τρεις βασικούς τομείς οικονομικής ανάπτυξης, τον τουρισμό, την εξοχική κατοικία και τις υπηρεσίες. Δυστυχώς ο τουρισμός και η εξοχική κατοικία έχουν κορεστεί. Παρέμειναν μόνο οι υπηρεσίες ως μοχλός ανάπτυξης του τόπου και οι οποίες στηρίζονται στην εικόνα της Κύπρου ως αξιόπιστό χρηματοοικονομικό κέντρο λόγω του χαμηλού φορολογικού καθεστώτος και άλλων συγκριτικών πλεονεκτημάτων που έχει η κρίση».

«Εάν οποιαδήποτε κυβέρνηση επιχειρήσει με λανθασμένους χειρισμούς ή στέλλοντας λανθασμένα μηνύματα να τραυματίσει αυτή την εικόνα της Κύπρου τότε δυστυχώς τα προβλήματα θα είναι πολύ μεγαλύτερα», υπέδειξε.

Ο κ. Στυλιανίδης επεσήμανε ακόμη και τον κίνδυνο οι ανταγωνιστικές προς την Κύπρο χώρες να εκμεταλλευτούν υπέρ τους, ενδεχόμενη αλλαγή του φορολογικού καθεστώτος.

«Οι ανταγωνιστές της Κύπρου, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Βέλγιο και Ολλανδία σε καθημερινή βάση επιχειρούν να βελτιώσουν την εικόνα τους σε αυτό τον τομέα και εάν εμείς στείλουμε αντίθετα μηνύματα τα προβλήματα θα είναι πολύ μεγάλα», είπε.

Ενισχύοντας τις θέσεις του ανέφερε ότι ήδη η Κύπρος στο θέμα δημιουργίας νέων εταιρειών από πρώτη που ήταν στον κατάλογο στη Ρωσία κατέβηκε στην τέταρτη σειρά.

Παρά τις διαφωνίες που εξέφρασε για αύξηση του εταιρικού φόρου, ο κ. Στυλιανίδης δεν απέκλεισε την επιβολή έκτακτης φορολογίας υπό τη μορφή φόρου αλληλεγγύης. «Εισηγήθηκε όπως η κυβέρνηση έρθει σε επαφή με τις τράπεζες και άλλες επιχειρήσεις, σε μια προσπάθεια αλληλεγγύης, να προσφέρουν φόρο κοινωνικής αλληλεγγύης μέχρι να εξέλθει η οικονομία από την κρίση».

Στην αντεπίθεση και πάλι ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, απέρριψε ότι με το να φορολογηθούν τα κέρδη των τραπεζών και των μεγάλων επιχειρήσεων θα πληγεί η εικόνα της Κύπρου ως χρηματοοικονομικό κέντρο.

Παράλληλα απαντώντας στην εισήγηση του ΔΗΣΥ, διερωτήθηκε «εάν ποτέ κανείς είδε το κεφάλαιο να προσφέρει σε περιόδους κρίσης. Εδώ η κυβέρνηση έπαιρνε μέτρα με τη διοχέτευση δισεκατομμυρίων στην αγορά για να μειωθούν τα επιτόκια και οι τράπεζες δεν μείωσαν τα επιτόκια και περιμένουμε τώρα από τις τράπεζες αλληλεγγύη; Να έρθουν και να πουν, να πάρτε κόσμε;» ανέφερε με ειρωνεία.

Ταυτόχρονα διερωτήθηκε αν «την καλή οικονομία τη θέλουμε για να ευημερούν οι πολίτες ή για να ευημερεί μόνο το κεφάλαιο και τα ταμεία των μεγάλων επιχειρήσεων».

source: stockwatch.com.cy

No comments:

Share |