Tuesday, June 8, 2010

Δηλώσεις Bernanke για την Αμερικανική οικονομία


Δηλώσεις Bernanke για την Αμερικανική οικονομία

Ήπια ανοδικά κινούνται οι βασικοί δείκτες της Wall Street στις αρχικές συναλλαγές της Τρίτης στον απόηχο των δηλώσεων του προέδρου της Federal Reserve, Ben Bernanke πως η αμερικανική οικονομία δεν κινδυνεύει να σημειώσει νέα βουτιά διολισθαίνοντας εκ νέου σε ύφεση (double dip).

Το κλίμα επιφυλακτικότητας διατηρείται ωστόσο στην αμερικανική αγορά μετά από δύο διαδοχικές πτωτικές συνεδριάσεις που οδήγησαν τον Dow Jones σε βουτιά σχεδόν 440 μονάδων και ενώ οι προειδοποιήσεις της Fitch Ratings για την οικονομική θέση της Μεγάλης Βρετανίας επανέφεραν στο προσκήνιο τις ανησυχίες για την επίφοβη δημοσιονομική εικόνα ορισμένων χωρών της Ε.Ε.

Δείκτες – Στατιστικά

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κερδίζει 19,81 μονάδες (+0,20%) και βρίσκεται στις 9.836,30 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq καταγράφει άνοδο 0,88 μονάδων (+0,04%) φτάνοντας τις 2.174,78 μονάδες. O S&P 500 σημειώνει άνοδο 2,42 μονάδων (+0,23%) και βρίσκεται στις 1.052,89 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν το δείκτη Dow Jones 17 κινούνται με θετικό πρόσημο και 13 με αρνητικό. Εξ αυτών τα μεγαλύτερα ποσοστιαία κέρδη καταγράφει η American Express καθώς διαπραγματεύεται στα 38,02 δολ. με άνοδο 0,31 δολ. ή σε ποσοστό 0,82%. Ακολουθούν η Caterpillar με κέρδη 0,77% στα 56,26 δολ. και η Du Pont στα 34,3199 δολ. με άνοδο 0,67%.

Στον αντίποδα, οι τρεις μετοχές με τη χειρότερη επίδοση σήμερα είναι η Intel (-0,80%), η Microsoft (-0,32%) και η Home Depot (-0,32%). Οι πρωταγωνιστές της ημέρας.

Οι ευρωπαϊκές αγορές έχασαν τα πρωινά τους κέρδη και γύρισαν σε αρνητικό έδαφος μετά τις προειδοποιήσεις της Fitch Ratings για τη Βρετανία. Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης κάνει λόγο για "τρομερές δημοσιονομικές προκλήσεις", ενώ υπογραμμίζει ότι χρειάζεται ταχύτερος ρυθμός περιορισμού του δημοσιονομικού ελλείμματος σε σχέση με τους στόχους που θέτει ο προϋπολογισμός του περασμένου Απριλίου.

Η Fitch αναγνωρίζει πάντως ότι η νέα κυβέρνηση συνασπισμού έχει δράσει πολύ γρήγορα ορίζοντας την δημοσιονομική εξυγίανση βασική προτεραιότητα.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής Federal Reserve, Ben Bernanke αναφερόμενος εξάλλου στις δημοσιονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι χώρες της Ε.Ε. εξέφρασε την πεποίθηση του ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες είναι αποφασισμένοι να διασφαλίσουν την επιβίωση του ευρώ, ενώ επισήμανε ότι το κοινό πακέτο της Ε.Ε. και του ΔΝΤ είναι επαρκή για να καλύψει τις υποχρεώσεις των υπερχρεωμένων χωρών-μελών.

Σε ό,τι αφορά την αμερικανική οικονομία, ο διοικητής της Fed, εκτίμησε ότι δείχνει να έχει αρκετό momentum για να αποφύγει μία ύφεση τύπου double-dip, επικαλούμενος την ενίσχυση των καταναλωτικών και επιχειρηματικών δαπανών. "Υπάρχουν σημάδια ότι ο ιδιωτικός τομέας ανακάμπτει", τόνισε χαρακτηριστικά.

Στις επιχειρηματικές εξελίξεις η McDonald΄s ανακοίνωσε σήμερα αύξηση 4,8% στις παγκόσμιες πωλήσεις της για το μήνα Μάιο ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Οι πωλήσεις της εταιρείας στις ΗΠΑ ενισχύθηκαν 3,4%, στην Ευρώπη 5,7% και στην Αφρική, Ασία και Μέση Ανατολή 3,8%. Η εταιρεία προειδοποίησε εξάλλου ότι η εξασθένιση του ευρώ αναμένεται να επηρεάσει αρνητικά τα κέρδη της χρήσης καθώς οι πωλήσεις της Ευρωζώνης αντιστοιχούν στο 25% του λειτουργικών εσόδων.

source: capital.gr

No comments:

Share |