Thursday, February 18, 2010

Moody’s: Επιβεβαίωση rating Κύπρου


Moody’s: Επιβεβαίωση rating Κύπρου



Σε επιβεβαίωση της διαβάθμισης της Κύπρου προέβη ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Moody’s, προειδοποιώντας όμως με υποβάθμιση σε περίπτωση που συνεχίσει να αυξάνεται το δημόσιο χρέος. Σε έκθεση του ο οίκος επισημαίνει τους κινδύνους που ελλοχεύουν σε περίπτωση δημοσιονομικού εκτροχιασμού, τονίζοντας όμως ότι η διαβάθμιση Aa3 που έχει η Κύπρος, είναι ήδη χαμηλή και μπορεί να αντέξει σε μέτρια αναστροφή της θετικής δημοσιονομικής δυναμικής που είχε αναπτυχθεί τα προηγούμενα χρόνια.

Η έκθεση, που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα υπό το φως των έντονων ανησυχιών που έχουν δημιουργεί διεθνώς για τα χρέη κρατών της ευρωζώνης, διατηρεί τη σταθερή προοπτική του κυπριακού rating. Ακολουθεί την έκδοση διεθνούς ομολόγου €1 δισ. πριν λίγες βδομάδες αλλά και το μπαράζ υποβαθμίσεων της ελληνικής οικονομίας. Μόλις χθες, οι Moody’s υποβάθμισαν τη βαθμολογία για υβριδικές εκδόσεις χρέους των ελληνικών τραπεζών, επικαλούμενοι αλλαγή στη μεθοδολογία τους.

Σημαντική πρόκληση για την Κύπρο, αναφέρουν οι Moody’s, είναι η διατήρηση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας. Επίσης, σημειώνουν την περιπλοκότητα του θεσμού της ΑΤΑ που τείνει να αυξάνει τους μισθούς πέραν της παραγωγικότητας.

Για το χρηματοπιστωτικό κλάδο, τονίζεται ότι παρά το ότι δεν χρειάστηκε κρατικές κεφαλαιακές ενέσεις, το μέγεθος του δημιουργεί «κάποιες ανησυχίες» υπό τα σημερινά δεδομένα.

Οι Moody’s δεν παραλείπουν να σημειώσουν την επιδείνωση της δημοσιονομικής κατάστασης, χωρίς ωστόσο να περιλαμβάνουν στο μοντέλο την πρόβλεψη του υπουργείου Οικονομικών ότι το έλλειμμα θα φθάσει φέτος το 6% του ΑΕΠ.

«Ο συνδυασμός της μεγάλης αύξησης στα δημόσια έξοδα και της μείωσης στα έσοδα, έκανε την κυβέρνηση να χάσει το στόχο για έλλειμμα 2,9% το 2009», αναφέρεται και προστίθεται ότι η μείωση των εσόδων σχετίζεται με τα λιγότερα έσοδα από το φόρο κεφαλαιουχικών κερδών λόγω της μειωμένης κατασκευαστικής δραστηριότητας.

Στην έκθεση ο οίκος χαρακτηρίζει σταθερή την προοπτική της κυπριακής οικονομίας επισημαίνοντας το υψηλό κατά κεφαλήν ΑΕΠ, την ένταξη της Κύπρου στην ευρωζώνη και το περιβάλλον χαμηλών φορολογικών συντελεστών.

Ο οίκος αναφέρεται και στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η κυπριακή οικονομία μεταξύ των οποίων είναι η σχετικά μικρή οικονομία, η διατήρηση δημοσιονομικής πειθαρχίας σε ένα περιβάλλον χαμηλής ανάπτυξης αλλά και η αβεβαιότητα ως προς την επανένωση της Κύπρου.

Η βαθμολογία Aa3, αναφέρουν οι Moody’s, αντανακλά τα ψηλά επίπεδα οικονομικής και θεσμικής ανάπτυξης και το ψηλό επίπεδο ευμάρειας. Παράλληλα, τονίζεται ότι η τουριστική βιομηχανία δέχεται έντονο ανταγωνισμό από φθηνότερους προορισμούς της Μεσογείου.

Στην έκθεση, αναφέρονται τα οφέλη από την ένταξη στην ΕΕ το Μάιο του 2004 που οδήγησε σε ενδυνάμωση των θεσμών, ενώ θετικά συνέβαλε και η υιοθέτηση του ευρώ τον Ιανουάριο του 2008 που περιόρισε αισθητά το συναλλαγματικό κίνδυνο της Κύπρου.

Στην έκθεση, σημειώνεται επίσης η αβεβαιότητα που υπάρχει όσον αφορά την επίλυση του κυπριακού. Οι Moody’s εκτιμούν ότι ενδεχόμενη επανένωση της Κύπρου θα επιδράσει βραχυπρόθεσμα αρνητικά αλλά μακροπρόθεσμα θετικά για την οικονομία. Εκτιμούν ότι σε περίπτωση αλλαγής της Τουρκοκυπριακής ηγεσίας στις επικείμενες εκλογές, δεν αποκλείεται απότομη διακοπή των συνομιλιών.

Περαιτέρω αναβάθμιση της βαθμολογίας της Κύπρου θα προκύψει από μείωση του δημόσιου χρέους και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ενώ χειροτέρευση της βαθμολογίας θα προκύψει από διολίσθηση των δημόσιων οικονομικών και του χρέους.

Δημόσια οικονομικά


Όσον αφορά τα δημοσιονομικά, οι Moody’s εκτιμούν ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα θα ανέλθει στο 5,7% του ΑΕΠ το 2010 από -3,8% το 2009 και το 2011 θα εκτοξευθεί στο 5,9%.

Το δημόσιο χρέος εκτιμάται να διαμορφωθεί στο 53,2% του ΑΕΠ το 2009, να φθάσει το 58,6% το 2010 και το 63,4% του ΑΕΠ το 2011.

Για το ΑΕΠ αναμένεται ρυθμός αύξησης 0,3% το 2009 από συρρίκνωση 1,3% το 2009 και 1,8% το 2010. Τέλος, αναμένουν ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει στο 1,4% το 2010 προτού ανέλθει στο 2,4% το 2011.

source: stockwatch.com.cy

No comments:

Share |