Friday, November 5, 2010

BOCY: Τι αναμένουν οι αναλυτές


BOCY: Τι αναμένουν οι αναλυτές


Στα €244 εκ. αναμένεται να ανέλθουν τα καθαρά κέρδη εννιαμήνου που θα ανακοινώσει την Τρίτη η Τρ. Κύπρου σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών της Deutsche Bank, Credit Suisse, Cheuvreux και Euroxx Securities. Οι αναλυτές αναμένουν τη σταθερή διεύρυνση της εισοδηματικής βάσης του Συγκροτήματος και την επιδείνωση της ποιότητας του ενεργητικού.

Η Deutsche Bank αναμένει ταυτόχρονα με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων για το εννιάμηνο του έτους, επιβεβαίωση των εκτιμήσεων της τράπεζας για το σύνολο του έτους (€300 εκ.-€400 εκ.). Τονίζει ωστόσο ότι στο conference call η διοίκηση της τράπεζας ενδέχεται να μειώσει το εύρος των εκτιμήσεων.

Σύμφωνα με τη DB τα κέρδη για το τρίτο τρίμηνο αναμένονται στα €80 εκ. με τα έσοδα από τόκους να εκτιμάται πως θα σημειώσουν άνοδο 4% σε τριμηνιαία βάση με παράλληλη αύξηση των προβλέψεων.

Η DB διατηρεί τη σύσταση hold για τη BOCY καθώς όπως αναφέρει η ισχυρή ρευστότητα και η καλύτερη ορατότητα σε σχέση με τους ανταγωνιστές.

Τα δάνεια του ομίλου εκτιμάται να σημειώσουν αύξηση 3% σε τριμηνιαία βάση ενώ οι καταθέσεις θα σημειώσουν μικρή μείωση έπειτα από την άνοδο 11% το προηγούμενο τρίμηνο. Ο δείκτης δανείων προς καταθέσεις (L/D) αναμένεται να διαμορφωθεί στο 90%.

Σύμφωνα με τη DB, η Τράπεζα Κύπρου διαθέτει ένα ισχυρό ισολογισμό αλλά και καλύτερες μακροοικονομικές συνθήκες στην Κύπρο σε σύγκριση με την Ελλάδα με καλές προοπτικές ανάπτυξης στη Ρωσία.

«Αν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις μας για την τράπεζα, τότε τα αποτέλεσματα για το 2010 θα είναι στο κατώτατο σημείο του εύρους των €300-400 εκ.», σημειώνεται.

Βασικό ρίσκο για το τέταρτο τρίμηνο είναι η ποιότητα του ενεργητικού, δηλαδή οι επισφάλειες.

CS

H Credit Suisse στη δική της έκθεση αναφέρει ότι η BOCY παραμένει νικητής μεταξύ των τραπεζών στην Ελλάδα αλλά μειώνει την τιμή στόχο στα €4,2 από €4,8 λόγω των πρόσθετων μετοχών που θα προκύψουν από την κατανομή μερίσματος

Στην έκθεση, τονίζεται ότι η Τράπεζα Κύπρου έχει αρκετά ισχυρά «επιχειρήματα» καθώς μετά την επιτυχή αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου, έχει επαρκή κεφαλαιακή επάρκεια σε μια πιθανή αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, ενώ παράλληλα η κυπριακή οικονομία σε αντίθεση με την ελληνική, δείχνει σημάδια ανάπτυξης με θετικό ρυθμό αύξησης.

Σε αντίθεση με την Ελλάδα, σημειώνεται, οι καταθέσεις αυξάνονται και τα περιθώρια καταθέσεων μειώνονται. Η Credit Suisse τονίζει επίσης ότι η BOCY είναι η μόνη τράπεζα στην Ελλάδα που δίνει ένδειξη για την κερδοφορία και προχωρά στη διανομή μερίσματος.

«Πιστεύουμε ότι η Τράπεζα Κύπρου θα συνεχίσει να κερδίζει μερίδιο αγοράς, καθώς η αύξηση κεφαλαίου μέσω της έκδοσης rights θα ενδυναμώσει τους δείκτες κεφαλαίου περαιτέρω, υποστηρίζοντας την υψηλή πιστοληπτική αξιολόγηση (A3) σε σχέση με τις υπόλοιπες ελληνικές τράπεζες. H CS αναφέρει ότι αναμένεται επιβεβαίωση της εκτίμησης καθαρά κέρδη μεταξύ €300-€400 εκ. το 2010 χωρίς να αποκλείεται διαμόρφωσή τους σε οριακά πιο κάτω επίπεδα.

Η Euroxx αναμένει κέρδη €245,1 εκ. για την Τρ. Κύπρου το εννιάμηνο του 2010. Σε έκθεσή της αναφέρει ότι η τράπεζα θα ανακοινώσει σχετικά καλό σετ αποτελεσμάτων που θα της επιτρέψει να πετύχει το στόχο κερδών για ολόκληρο το 2010 (€300 εκ.-€400 εκ.). Σε ετήσια βάση, τα κέρδη της τράπεζας θα είναι μειωμένα κατά 7,3% λόγω χαμηλότερων εσόδων από συναλλαγές και ψηλότερες προβλέψεις.

Αναμένει ότι τα καθαρά έσοδα από τόκους θα αυξηθούν κατά 23,1% σε ετήσια βάση στα €758,8 εκ. Η τριμηνιαία αύξηση θα ανέλθει στο 3,1%.

Οι προμήθειες εκτιμάται να αυξηθούν κατά 1,3% σε ετήσια βάση στα €174,3 εκ με την τριμηνιαία αύξηση να διαμορφώνεται στο 3,1%.

Τα συνολικά λειτουργικά έσοδα αναμένεται να αυξηθούν κατά 9,4% στα €1038 εκ. Αύξηση 8,5% αναμένεται και στα λειτουργικά έξοδα. Ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων εκτιμάται να αυξηθεί κατά 20 μονάδες βάσης σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο στο 6,60%.

Οι επισφάλειες αναμένεται να αυξηθούν κατά 44,6% σε ετήσια βάση στα €225,7 εκ. με την τριμηνιαία αύξηση να περιορίζεται στο 11,1%.

Όσον αφορά τα νομισματικά μεγέθη, αναμένεται ετήσια αύξηση 12,1% στα δάνεια και 13,1% στις καταθέσεις. Η τιμή στόχος που δίνει η Euroxx είναι €5 με σύσταση overweight.

Από την πλευρά της η Cheuvreux αναφέρει ότι άλλο ένα ισχυρό τρίμηνο αναμένεται να επιβεβαιώσει τη δυνατότητα αντίστασης του Συγκροτήματος στις δύσκολες μακροοικονομικές συνθήκες, σε σύγκριση με τους ανταγωνιστές στην Ελλάδα.

Τα καθαρά κέρδη της BOCY αναμένεται να διαμορφωθούν στα €82 εκ. το τρίτο τρίμηνο, με το στόχο του Συγκροτήματος για καθαρά κερδοφορία έτους μεταξύ €300-€400 εκ. να είναι εφικτός.

«Διατηρούμε τη θετική μας άποψη για τη μετοχή, λόγω της ισχυρής ρευστότητας που διαθέτει, των αποθεμάτων κερδοφορίας από εργασίες εκτός Ελλάδος, ισχυρή απόδοση RoTE (περίπου 14% σε χρόνια ύφεσης) και καλή προοπτική ανάπτυξης στη Ρωσία.

Η σύσταση που δίνεται στην τράπεζα είναι 1/Selected List και η τιμή στόχος τα €4,80.

source: stockwatch.com.cy

No comments:

Share |