Friday, November 5, 2010

Χάνει θέσεις στο επιχειρείν η Κύπρος


Χάνει θέσεις στο επιχειρείν η Κύπρος


Την ίδια στιγμή που η Κύπρος φιλοδοξεί να καταστεί διεθνές επιχειρηματικό κέντρο διολισθαίνει στις σχετικές μετρήσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας για την ευκολία του επιχειρείν στο νησί. Η Κύπρος λαμβάνει στο Doing Business Report 2011 που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα την 37η θέση ανάμεσα σε 183 χώρες χάνοντας δύο θέσεις από πέρσι.

Η έκθεση της Διεθνούς Τράπεζας αξιολογεί και κατατάσσει κάθε χώρα στη βάση εννέα παραγόντων οι οποίοι διέπουν τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν οι επιχειρήσεις σε μία οικονομία.

Οι παράγοντες αυτοί περιλαμβάνουν την εγγραφή μιας επιχείρησης, την εξέταση των σχετικών αδειών, την καταγραφή ιδιοκτησίας, την εξασφάλιση πιστώσεων, την προστασία των επενδυτών, την πληρωμή φόρων, τις διασυνοριακές εμπορικές συναλλαγές, την εφαρμογή συμβάσεων/συμφωνιών και τέλος το κλείσιμο μιας επιχείρησης.

Η Κύπρος κατέγραψε επιδείνωση σε όλους τους τομείς πλην της εξέτασης πολεοδομικών αδειών και της εφαρμογής συμβάσεων.

Ένας από τους λόγους της υποχώρησης της Κύπρου στη βαθμολογία της Παγκόσμιας Τράπεζας οφείλεται στα προβλήματα που φαίνεται ότι συνεχίζονται στις εγγραφές επιχειρήσεων. Σε αυτή την κατηγορία η Κύπρος βρίσκεται στην 26η θέση από την 22η θέση που βρισκόταν πέρσι, χάνοντας 4 θέσεις.

Στο κλείσιμο επιχείρησης καταλαμβάνει την 22η θέση έναντι της 21η θέσης που ήταν πέρσι.

Όσον αφορά την ευκολία με την οποία οι επιχειρήσεις μπορούν να κάνουν διασυνοριακές συναλλαγές η Κύπρος έλαβε την 19η θέση από την 16η θέση.

Όσον αφορά την εφαρμογή συμβάσεων και συμφωνιών η Κύπρος καταλαμβάνει την 104η θέση από την 105η πέρσι κυρίως λόγω των δομικών προβλημάτων που παρουσιάζει το σύστημα απονομής δικαιοσύνης.

Για την προστασία των επενδυτών η Κύπρος βρίσκεται στην 93η (πέρσι: 92η).

Χαμηλές θέσεις καταλαμβάνει η Κύπρος όσον αφορά την εξασφάλιση των σχετικών πιστώσεων από επιχειρήσεις (72η από 69η ).

Στην καταγραφή ιδιοκτησίας η Κύπρος καταλαμβάνει την 66η θέση από την 64η θέση πέρσι και στην πληρωμή φόρων την 32η από την 31η θέση.

Η Κύπρος συμμετέχει για δεύτερη φορά στην αξιολόγηση της Διεθνούς Τράπεζας.

Την πρώτη θέση στο Doing Business Report 2011 κατέλαβε όπως και πέρσι η Σιγκαπούρη, ενώ ακολουθούν το Χονγκ-Κογκ, η Νέα Ζηλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Τη δεκάδα με τις καλύτερες επιδόσεις συμπληρώνουν οι ΗΠΑ, η Δανία, ο Καναδάς, η Νορβηγία, η Ιρλανδία και η Αυστραλία.

Από τις μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες, η Γερμανία καταλαμβάνει την 22η θέση, η Γαλλία την 26η, το Βέλγιο την 25η και η Ολλανδία την 30η.

Η Πορτογαλία παίρνει την 31η θέση και η Ισπανία την 49η. Η Ελλάδα έχασε δώδεκα θέσεις σε σχέση με πέρσι στην 109η θέση από την 97η που βρισκόταν στο Doing Business 2010.

source: stockwatch.com.cy

No comments:

Share |