Monday, July 18, 2011

"Καλπάζουν" spreads και CDS... πάνω από τις 1.500 μ.β. το ελληνικό spread


"Καλπάζουν" spreads και CDS... πάνω από τις 1.500 μ.β. το ελληνικό spread


Σε επίπεδα ρεκόρ διαμορφώνονται τη Δευτέρα τα spreads και CDS των χωρών της ευρωπαϊκής περιφέρειας, καθώς τα αποτελέσματα των stress tests των τραπεζών που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή δεν κατάφεραν να εφησυχάσουν τους επενδυτές και να αμβλύνουν τους φόβους γύρω από την κρίση χρέους, την αντιμετώπιση και τη μη μετάδοσή της. Η ολιγωρία των Ευρωπαίων αξιωματούχων για οριστική λύση στο ελληνικό πρόβλημα διατηρεί και ενισχύει το κλίμα αβεβαιότητας στις αγορές, όπως σχολιάζουν ξένα μέσα ενημέρωσης.

Υπενθυμίζεται ότι βάσει των αποτελεσμάτων της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής, 8 εκ των 90 τραπεζών που έλαβαν μέρος στα τεστ κοπώσεως δεν κατάφεραν να τα περάσουν, με συνολικές κεφαλαιακές ελλείψεις ύψους 2,5 δισ. ευρώ, ενώ επιπλέον 16 τράπεζες κατάφεραν μετά βίας να περάσουν τα test.

Η κρίση χρέους στην ευρωζώνη θα συνεχίσει να βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και την τρέχουσα εβδομάδα, καθώς οι αγορές αναμένουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης για το νέο πακέτο βοήθειας στην Ελλάδα και λύσεις γύρω από την κρίση που δείχνει να εξαπλώνεται συνεχώς.

Ειδικότερα, η διαφορά της απόδοσης των δεκαετών ελληνικών ομολόγων έναντι του γερμανικού bund εκτοξεύεται στις 1.540 μ.β. τη Δευτέρα, κατά 53,98 μ.β. υψηλότερα σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής, ενώ νέο ρεκόρ καταγράφει σήμερα η απόδοση των διετών ελληνικών ομολόγων ανερχόμενη στιο 33,59% μ.β.

Παράλληλα, έντονα ανοδικά κινούνται αυτή την ώρα τα spreads Ισπανίας και Ιταλίας καθώς διευρύνονται κατά 25 και 29 μ.β., αντίστοιχα, διαμορφούμενα στις 367 μ.β. και 333 μ.β., αντίστοιχα. Μικρότερες μεταβολές εμφανίζουν σήμερα τα spreads Πορτογαλίας και Ιρλανδίας με τα πρώτα να υποχωρούν κατά 3,75 μ.β. στις 1.000 μ.β. και τα ιρλανδικά να ενισχύονται στις 1.137, κατά 3,31 μ.β. υψηλότερα σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής.

Σε επίπεδα ρεκόρ διαμορφώνονται τη Δευτέρα και τα κόστη ασφάλισης έναντι χρεοκοπίας των χωρών της ευρωπεριφέρειας με τα ελληνικά CDS να βρίσκονται μια ανάσα πριν τις 3.000 μ.β. (στις 2.937 μ.β.). Την ίδια στιγμή ρεκόρ καταγράφουν σήμερα και τα πενταετή CDS Πορτογαλίας, Ιρλανδίας και Ισπανίας διαμορφούμενα στις 1.239 μ.β., 1.239 μ.β. και 361 μ.β., αντίστοιχα. Σε ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο και το spread Ιταλίας στις 318 μ.β.



source: capital.gr

No comments:

Share |