Tuesday, February 14, 2012

Μαζική υποβάθμιση από Moody’s - Προειδοποιεί Γαλλία, Αγγλία, Αυστρία


Μαζική υποβάθμιση από Moody’s - Προειδοποιεί Γαλλία, Αγγλία, Αυστρία

Σε υποβάθμιση έξι χωρών προχώρησε τις πρωινές ώρες ο οίκος Moody’s θέτοντας παράλληλα το τριπλό Aaa της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Αυστρίας σε αρνητικό ορίζοντα και διατηρώντας τα ratings όλων των υπόλοιπων χωρών πλην της Κύπρου στα ίδια επίπεδα.

Η Κύπρος απέφυγε προς το παρόν junk καθώς ο οίκος συνεχίζει την εξέτασή του rating.

Υποβαθμίστηκαν κατά μία βαθμίδα η Ιταλία (σε Α3), η Μάλτα (σε Α3), η Πορτογαλία (σε Ba3), η Σλοβακία (σε Α2), η Σλοβενία (σε Α2) και κατά δύο βαθμίδες η Ισπανία (σε Α3).

Το outlook για τις έξι χώρες είναι αρνητικό.

Η υποβάθμιση οφείλεται στην αβεβαιότητα που υπάρχει για θεσμική αλλαγή του δημοσιονομικού και οικονομικού πλαισίου της ευρωζώνης και τους πόρους που θα είναι διαθέσιμοι για αντιμετώπιση της κρίσης.

Αντανακλά επίσης το αδύναμο μακροοικονομικό περιβάλλον, που απειλεί την εφαρμογή των προγραμμάτων λιτότητας και των διαρθρωτικών αλλαγών που χρειάζονται για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.

Τα πιο πάνω, εκτιμούν οι Moody’s, θα επηρεάσουν την εμπιστοσύνη της αγοράς, που θα παραμείνει εύθραυστη, με σημαντική πιθανότητα περαιτέρω περιορισμών στη δυνατότητα δανεισμού κρατών και τραπεζών.

Για άλλες επτά χώρες της ευρωζώνης, ο οίκος εκτιμά ότι τα ratings είναι τα κατάλληλα, για τη Δανία (Αaa), Φινλανδία (Αaa), Γερμανία (Αaa), Λουξεμβούργο (Αaa), Ολλανδία (Αaa), Σουηδία (Αaa), Βέλγιο (Aa3), Εσθονία (Α1) και Ιρλανδία (Ba1).

Στην περίπτωση της Κύπρου, που βρίσκεται στο όριο του junk (Baa3), ο οίκος αποφάσισε να συνεχίσει την εξέταση του rating.

Ο οίκος Standard and Poor’s έχει ήδη υποβαθμίσει την Κύπρο σε junk ενώ οι Fitch έχουν υποβαθμίσει πρόσφατα την Κύπρο στο τελευταίο σκαλοπάτι πριν το junk.

Στην περίπτωση της Ελλάδας ο οίκος εκτιμά ότι το εξελισσόμενο outlook για το rating Ca της Ελλάδας είναι κατάλληλο καθώς οι Moody’s αναμένουν την αναδιάρθρωση του χρέους της χώρας.

Παρά τις υποβαθμίσεις των χωρών της ευρωζώνης, ο οίκος επιβεβαίωσε σήμερα το προβλεπόμενο rating του EFSF στο Aaa, διατηρώντας σταθερό τον ορίζοντα.

source: stockwatch.com.cy

No comments:

Share |