Tuesday, February 14, 2012

Θα γίνει η Apple η εταιρεία του 1 τρισ. δολαρίων;


Θα γίνει η Apple η εταιρεία του 1 τρισ. δολαρίων;



Πριν από μία εβδομάδα όλοι αναρωτιούνταν εάν η μετοχή της Apple (AAPL) θα καταφέρει να φτάσει το ιστορικό υψηλό των 500 δολαρίων μετά την πολυαναμενόμενη παρουσίαση του iPad 3 το Μάρτιο;

Ο Μάρτιος τελικά πέφτει πολύ μακριά –η μετοχή ξεπέρασε τα 500 δολάρια στα πρώτα 15 λεπτά των συναλλαγών της Δευτέρας, με "επιτάχυνση" 1,8%.

Δεν ήταν όμως το iPad 3 που βοήθησε την Apple να σπάσει το φράγμα... των 500 δολαρίων: ήταν η Ελλάδα. Παίρνοντας τη σκυτάλη από τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, οι μετοχές των ΗΠΑ σημείωσαν άνοδο τη Δευτέρα, στον απόηχο της υπερψήφισης των νέων, σκληρών μέτρων λιτότητας από το ελληνικό κοινοβούλιο που ανοίγουν το δρόμο για την εφαρμογή του δεύτερου σχεδίου διάσωσης.

Από τις αρχές του τρέχοντος έτους, η μετοχή της Apple έχει ενισχυθεί περισσότερο από 20%. Στις 16 Δεκεμβρίου του 2011, η μετοχή άλλαζε χέρια στα 381 δολάρια. Με την κεφαλαιοποίηση της εταιρείας να αγγίζει πλέον τα 460 δισ. δολάρια, το επίπεδο των 500 δισ. δολαρίων μοιάζει αναπόφευκτο. Αν το φτάσει, η Apple θα είναι η πρώτη εταιρεία που θα αποτιμάται σε μισό τρισ. δολάρια μετά το αντίστοιχο επίτευγμα της Exxon Mobil (XOM) τον Ιούλιο του 2007. Σήμερα η πετρελαϊκή εταιρεία αποτιμάται στα 397 δισ. δολάρια. Όσον αφορά τους υπόλοιπους γίγαντες της τεχνολογίας, η κεφαλαιοποίηση της Microsoft (MSFT) φτάνει τα 256 δισ. δολάρια, ενώ της Google (GOOG) διαμορφώνεται στα 199 δισ. δολάρια, γεγονός που καθιστά την χρηματιστηριακή αξία της Apple μεγαλύτερη από το άθροισμα των δύο. Η αξία της Apple ξεπερνά επίσης το άθροισμα των IBM (IBM) ($223 δισ.) και Wal-Mart Stores (WMT) ($212 δισ.). Ενδεχομένως ορισμένοι να έχουν ήδη αρχίσει να αναρωτιούνται αν η Apple θα γινει η πρώτη εταιρεία του 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων.

Παρότι η τιμή της μετοχής της Apple έχει εκτιναχθεί 488% από τον Ιανουάριο του 2007, πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι παραμένει υποτιμημένη. Μόλις την περασμένη εβδομάδα, ο αναλυτής της Canaccord Genuity, Mike Walkley έθεσε νέα, υψηλότερη τιμή-στόχο για τη μετοχή, στα 665 δολάρια από 650 δολάρια προηγουμένως. Η Apple διαθέτει έναν πακτωλό ρευστότητας, που πλέον ξεπερνά τα 98 δισ. δολάρια από 76 δισ. δολάρια το καλοκαίρι. Η εταιρεία φημίζεται για την πρακτική της να μην καταβάλλει μέρισμα, κάτι που οι μέτοχοι ελπίζουν πως θα αλλάξει το 2012.


source: capital.gr

No comments:

Share |