Wednesday, November 10, 2010

Μ. Βρετανία: "Big Brother" vs "inside trading"


Μ. Βρετανία: "Big Brother" vs "inside trading"

Τη καταγραφή των συνομιλιών που γίνονται μέσω κινητών τηλεφώνων μεταξύ χρηματιστών και επενδυτών είναι πιθανό να ζητήσει η αρμόδια ρυθμιστική αρχή της Μ. Βρετανίας, σε μία προσπάθεια να καταπολεμήσει την εκμετάλλευση εσωτερικής πληροφόρησης.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg, η Financial Services Authority (FSA) έχει τονίσει ότι τα κινητά τηλέφωνα που χρησιμοποιούνται για επαγγελματικό σκοπό δεν θα πρέπει να εξαιρούνται από τους κανόνες που υποχρεώνουν τράπεζες και χρηματιστηριακές να μαγνητοφωνούν τα τηλεφωνήματα των υπαλλήλων. Στις προκαταρκτικές προτάσεις του Μαρτίου η αρχή είχε αναφέρει ότι το νέο πλαίσιο αφορά περίπου 22.000 τηλέφωνα.

«Αυτοί που δεν θέλουν να συμμορφωθούν θα βρουν τρόπους να παρακάμψουν τους νέους κανονισμούς», εκτιμά ο Ian Mason, συνεργάτης της Baker & McKenzie στο Λονδίνο. «Αυτός που διακινεί εσωτερικές πληροφορίες θα βρει τρόπο να το συνεχίσει κάνοντας χρήση προσωπικού τηλεφώνου ή με συναντήσεις σε μπαρ».

Η ρυθμιστική αρχή προειδοποίησε το Σεπτέμβριο τις εταιρείες να μην επιτρέψουν τη διαρροή πληροφοριών στα ΜΜΕ στην προσπάθειά της να καταπολεμήσει την χειραγώγηση της αγοράς.

Η υπόθεση εκμετάλλευσης εσωτερικής πληροφόρησης στις ΗΠΑ, κατά του διευθύνοντος συμβούλου της Galleon Group Raj Rajaratnam, στηρίχθηκε σε στοιχεία που συμπεριελάμβαναν συνομιλίες μέσω κινητού τις οποίες η κυβέρνηση πήρε άδεια να καταγράψει. Η FSA ενισχύει τις προσπάθειες να διώξει το «inside trading» μετά από κριτική που δέχτηκε από πολιτικούς ότι δεν πράττει τα απαραίτητα για την καταπολέμηση του εγκλήματος.

source: capital.gr

No comments:

Share |